Diari La Veu del País Valencià
Marzà destaca el ‘gran avanç’ en Secundària en pal·liar els efectes de la LOMCE
RedactaVeu / EP / València

Així ho ha indicat el titular d’Educació del País Valencià aquest divendres en la seua visita a l’IES Lluís Vives de València, amb motiu de la inauguració del curs de Secundària, Batxillerat i Formació Professional, on ha assenyalat que un dels “principals reptes” és la forma d’aplicació de la LOMCE, sobre la qual duran a terme “canvis de profunditat pedagògica”.

En aquests sentit, Marzà ha explicat que el fet que les assignatures troncals, que són “les que porten els alumnes a l’educació superior”, tinguen “més hores i pes” és un “gran avanç que tindran durant aquest curs”.

Sobre els Programes de Millora de l’Aprenentatge, ha apuntat que amb la llei d’ensenyament actual “s’acabaven en tercer d’ESO” i amb la modificació de la Conselleria, es perllongarà fins a quart “per a aquells alumnes que fins ara no podien seguir l’escolaritat ordinària i que es quedaven en un tap i no podien seguir fins a obtenir el títol”.

El titular d’Educació ha criticat la manera en la qual el anterior govern autonòmic del PP va posar en funcionament la LOMCE, ja que, ha dit, “regulava a l’excés” i “havia anat més enllà del que estava marcat en la llei mateixa” perquè la nostra autonomia “fóra la pionera”. Així, ha insistit que, dins de les competències del Consell, han “reduït els efectes més negatius de la LOMCE i enguany ja es podrà veure”.

Marzà recorda que participà en les protestes de la Primavera Valenciana

Durant la seua visita a l’institut, el conseller ha entrat a un aula de 1r de Batxillerat i ha comentat als alumnes que cercaran tenir “una llei pedagògica i no tan marcadament ideològica”. Marzà també ha recordat als joves que ell va ser “un dels qui va estar en les manifestacions de la ‘Primavera Valenciana’” i ha agraït als estudiants que mantingueren una “flama de lluita i un esperit crític” mentre que ha desitjat que ara “siga el diàleg el que prevalga”.

“S’han acabat les imposicions”

Quant a l’inici de curs en Infantil i Primària, que va arrancar ahir dijous, el responsable de la cartera d’Educació ha destacat que s’ha produït “amb total normalitat” en “pràcticament tots” els centres, excepte en dos, en els quals “s’estan acabant d’arreglar unes problemàtiques molt concretes”, a la Font d’en Carròs i a la Vall d’Uixó.

Per açò, Marzà ha comentat que la valoració de l’inici de curs és “molt positiva” per la “normalitat que fa molts anys que no ocorria”. En aquest sentit, ha manifestat que “no té preu el canvi que significa poder acudir al Lluís Vives –institut que es va convertir en epicentre de les protestes de l’anomenada ‘primavera valenciana’– o al Cremona”.

L’any passat, ha relatat, “la Policia rebia els xiquets en el Cremona” i “van acompanyar les famílies i fins i tot van impedir l’accés a algunes”, mentre que en aquest començament escolar “eren les principals autoritats de la Generalitat” els qui les rebien. En aquest sentit, el conseller ha assenyalat que tenen la intenció de “dialogar” perquè “s’han acabat les imposicions, les mentides, les actuacions policials” i ara pretenen “ajudar al fet que els xiquets es formen millor”.

Més professorats o menys aules amb ràtios màximes

Davant les preguntes dels periodistes quant a la reducció de les ràtios d’alumnes en les aules, Marzà ha indicat que eixa és la seua intenció i, com a mostra, “aquest curs ja comença amb més professorat que l’any passat” en l’Educació Valenciana i ha destacat que aquest canvi es duu a terme “amb el pressupost del Partit Popular”, la qual cosa, segons el conseller, demostra que l’actual Consell sap “gestionar molt millor que l’anterior”.

El conseller ha explicat que, en el curs que comença, “hi ha més de1.000 aules menys amb ràtios màximes d’alumnes que l’any passat”, amb el que es demostra que “en dos mesos”, s’ha aconseguit “més professorat”, encara que açò “no és suficient” perquè volen que aquestes ràtios baixen en tots els centres i que augmente el nombre de docents.

Per dur a terme aquestes modificacions, Marzà ha apuntat que el Consell necessita “finançament”, perquè no disposen dels “recursos suficients per a poder desdoblar totes les aules que necessitem per a baixar les ràtios i aconseguir més professorat”.

Així mateix, ha reivindicat que la societat ha de “lluitar per a aconseguir un finançament just per als valencians” i ha assegurat que l’executiu valencià “batallarà” perquè és “una reivindicació de justícia” que ja han traslladat al ministre d’Educació, Íñigo Méndez de Vigo, i continuaran fent-ho.

Comparteix

Icona de pantalla completa