L'Horta, els pobles abandonats i el paisatge valencià, matèria poètica

L'autor dels llibres 'Pobles valencians abandonats' i 'Pobles abandonats de la Península Ibèrica', Agustí Hernàndez, publica un tercer volum, ara de poesia: 'Paisatges i pobles abandonats'
12 setembre 2015 01:00h
RedactaVeu / València

El llibre de poesia ha aconseguit el suport necessari per a ser publicat i es presentarà l'1 d'octubre, tot i que actualment encara té obert un micromecenatge a una coneguda plataforma d'Internet. El contingut de ‘Paisatges i pobles abandonats’ són les reflexions, emocions i vivències sobre el pas del temps, la pau que s'experimenta en la natura o el silenci a despoblats valencians com Jinquer, Suera Alta, Los Mores, L'Atzuvieta o La Hortichuela.

També són motius al llibre la sensació de bellesa, llibertat, felicitat o admiració de la natura a indrets com el Chorrador del Villar (Castillo de Villamalefa), Bercolón (Tuéjar), el Toll del Molí Ros (Llucena), els Charcos de Quesa o la Cova del Turche (Buñol). La contemplació del paisatge dóna peu a la reflexió en llocs amb àmplies i belles vistes com el Cap de Sant Antoni, Bèrnia, les talaies d'Irta, el circ de la Safor, Penyagolosa, la Mola del Buitre o des del cim valencià de major altitud, el Alto de las Barracas.

Al capdavall, Paisatges i pobles abandonats és una mirada pròpia a la naturalesa i el territori pròxim, una reivindicació del patrimoni natural i cultural valencià transformat en un llibre de poesia i recolzat per, ja al voltant d'un centenar de mecenes. Cal recordar que el periodista Agustí Hernàndez ha finançat la impressió de 6.000 exemplars dels llibres ‘Pobles valencians abandonats’ i ‘Pobles abandonats de la Península Ibèrica’ a través de micromecenatge, amb el suport d'un miler de persones.
 Durant les excursions als pobles abandonats, o després d'anar a aquests paisatges evocadors o gaudir de la Mediterrània, l'autor del llibre 'Paisatges i pobles abandonats' es pregunta el que hi haurà en l'endemà de la mar/ quin alt espai ocuparé després de mi/ en quin ofici seré convocat/ o quina passejada encetaré/ quan/ pell i records arrelen/ a l'endret d'aquestes pàgines/ i jo cresca roser o caiga plugim. I troba la resposta en el paisatge, l'horitzó, la boira, el trenc d'alba o les ruïnes dels pobles abandonats: Me n'aniré/ com la ponentada/ com la llibertat/ a la pàtria del vent/ al racó de la solana/ entre lletres i versos.

En aquest camí pel territori i la seua percepció, el periodista d'Alboraia Agustí Hernàndez, no oblida l'Horta de València, de la qual des de fa molts anys és un activista en la seua conservació: Sóc aquest fang/ pols d'aquesta terra/ temps entre regadores/ un crit que s'alça/ entre cavallons i guarets, diu a un dels poemes. Al poema 'Ponent', Hernàndez crida contra la destrucció d'aquest espai mil·lenari: S'endú a la mar i l'oblit alqueries/ sènies, collites i pallers./ Sembra cintes de gris/ piràmides en la muntanya/ elimina abundor i vida/ i demà torna sec i miserable./ Ponent al qual li tanquen les portes.

"El llibre de poemes Paisatges i pobles abandonats és una invitació a conèixer el territori, a gaudir-lo, i també a interpretar-lo des d'una perspectiva personal", diu l'autor del projecte. "La permanència, el canvi i l'evolució de l'entorn, el pas del temps, i l'evocació de com va poder ser la vida als pobles abandonats s'alternen amb sensacions com la bellesa, la llibertat, la pau i el silenci que s'experimenten durant les excursions a aquests llocs", explica.
 
next