Diari La Veu del País Valencià
Marzà: ‘El PP no tenia cap interès per conèixer la demanda d’ensenyament en valencià’
ACN / València

El nou curs escolar començarà el pròxim 10 de setembre al País Valencià amb la previsió que un 38% de l’alumnat d’Infantil, Primària i Secundària comence les classes en valencià, segons les dades presentades aquest dilluns pel conseller d’Educació, Vicent Marzà. En total, es preveu que uns 236.615 alumnes estudiaran en programes d’ensenyament en valencià mentre que 383.384 ho faran en castellà. Les dades presentades són estimatives, segons que ha explicat Marzà, que ha afegit que “l’anterior govern donava per definitives dades provisionals”. A preguntes del mitjans, el conseller ha dit que “en aquests moments desconeix els alumnes que es quedaran sense poder matricular-se en valencià per manca d’oferta pública”.

El conseller ha dit que “el fet que no hi haja dades fiables en aquest moment sobre el nombre d’alumnes que hauran d’optar per un altre programa educatiu, tot i que el valencià havia estat la seua primera opció, demostra que l’administració anterior no tenia cap interès per conèixer aquesta demanda perquè sinó tindria dades per poder-les estudiar”.

“Més enllà d’això hem vist que el 38% de mitjana dels estudiants estudiaran en valencià i això és una dada que volem agrair a la societat civil”, ha afegit Marzà, qui ha remarcat que “les mobilitzacions han ajudat a fer créixer la xifra i que si malgrat l’administració hem pogut arribar ací ens hem de marcar ara un objectiu més gran”.

El percentatge més alt de matriculats en programes d’ensenyament en valencià es dóna en l’educació infantil, amb un 40,9% dels alumnes (55% en l’ensenyament públic i un 9% en el concertat). A la demarcació de Castelló, el 89,9% de l’alumnat de l’ensenyament públic infantil estudia en programes d’ensenyament en valencià, mentre que a la de València ho fa en un 63,5% i a Alacant baixa fins un 33,2%.

A l’educació Primària, un 38,8% dels alumnes estan escolaritzats en programes d’ensenyament en valencià mentre que a la Secundària Obligatòria la xifra és un 35,1%. Novament la demarcació de Castelló és la que més percentatge d’ensenyament públic i concertat en valencià té (un 90,5% en Primària i un 85,8% en Secundària), seguida de la de València (60,3% i 57,3% respectivament) i Alacant (28,5% en Primària 27,3% en Secundària).

Amb tot, el curs començarà amb 5.448 alumnes més, fins un total de 781.228 alumnes en Infantil, Primària, Secundària, Formació Professional i Ensenyaments de Règim Especial.

“El curs de la reconstrucció de l’educació pública”

El conseller ha iniciat la seua intervenció remarcant que aquest ha de ser el curs “de la reconstrucció de l’educació pública”. En aquest sentit ha assenyalat que “l’acte de presentació ha estat obert als representants del sector de l’ensenyament, amb nombrosa presència dels sindicats i associacions, i que la seua acció de govern anava a estar marcada per la millora de la qualitat, l’eficiència, la transparència i el diàleg”.

En relació amb els canvis, Marzà ha explicat que “s’ha modificat el calendari escolar per adaptar-lo a les necessitats pedagògiques dels centres”. Així mateix, el conseller ha explicat que “s’ha iniciat un programa pilot amb 33 centres que implantaran l’educació gratuïta per als xiquets de 2 anys.

Respecte a les beques, ha assenyalat que “hi ha una dotació de 57 milions d’euros per a ajuts al transport (amb 37.879 beneficiaris) 53,7 milions, set més que el curs anterior, per a les beques-menjador, amb 85.000 beneficiaris. En aquest sentit, ha dit que la nova conselleria treballa amb pressupostos de l’anterior govern i que “s’estan estirant aquests pressupostos”.

Vicent Marzà també ha dit que com a novetat d’enguany “destaca la proposta Xarxallibres, on els pares d’alumnes rebran fins un màxim de 200 euros pels llibres”. Els primers 100 euros es donaran presentant els tiquets de compra i la resta en ser retornats els llibres al final de curs, si estan en bon estat. Els llibres retornats passaran a formar part d’un banc de llibres que serà gratuït per a l’any vinent.

El conseller també ha explicat que el nou govern ha reobert 33 unitats educatives que havien estat tancades i que elabora un nou mapa per poder finalitzar al llarg d’aquesta legislatura les aules prefabricades. En concret, ha explicat que “30 centres educatius treballen en l’actualitat íntegrament amb totes les seues aules prefabricades.

Marzà ha explicat que “s’elabora un Pla de xoc per disminuir el fracàs escolar, atès que el País Valencià és, després de Ceuta i Melilla, el territori de l’Estat amb major fracàs escolar i que s’ha aprovat una modificació dels decrets per minimitzar els efectes de la Llei Wert”.

Comparteix

Icona de pantalla completa