Diari La Veu del País Valencià
Resposta exemplar del Govern i del poble valencià a la crisi de refugiats
L. Part / València

El País Valencià està demostrant ser un poble molt solidari amb la crisi que està vivint Europa per l’èxode massiu de refugiats. La consellera i vicepresidenta del Govern valencià ha encetat l’habitual roda de premsa per a informar de les resolucions aprovades pel Consell indicant: “Donat que els últims dies hem assistit de forma atònita i impotent i també sentint cert grau de vergonya per les notícies al voltant de la situació de les persones desplaçades, de milers de famílies que fugen dels conflictes bèl·lics, en particular del conflicte de Síria, hui el consell ha aprovat una declaració davant aquesta situació d’emergència de les persones refugiades i asilades al si de la UE”.

Segons ha apuntat Oltra, “hem volgut donar una resposta ràpida davant la greu situació de crisi humanitària produïda per l’èxode massiu de persones, el 40% dels quals són xiquets i xiquetes, i situació a la qual assistim els últims dies de forma també indignada de com s’estan negociant una quota de persones com si es tractrara de xifres i no de persones que moren intentant fugir de la guerra i de les situacions a les quals els seus països es veuen abocats”.

Per aquest raó, el Govern del PV ha demanat en aquesta declaració “sensibilitat del govern espanyol envers del patiment de totes aquestes persones davant la intenció de reduir la participació en l’assumpció de responsabilitats d’acollida”. Segons ha apuntat Oltra “afortunadament sembla queaqu esta nit ja el ministre Margalló ha expressat la voluntat d’acceptar el numero que la UE ens assigne”. Oltra ha subratllat que “és una obligació l’acolliment de refugiats i refugiades” ja que “és un crim de guerra no acceptar a les persones que fugen de les guerres dels seus països”.

Si bé, segons Oltra, el Govern valencià no està d’acord en la quantitat de persones a collir, ofertada tant per la UE com el Govern de l’Estat espanyol “ja que pensem que no està a l’altura de la dimensió del problema doncs per fer-se una idea, a Turquia hi ha 2 milions de refugiats i la UE s’està plantejant acollir 160 000 persones”, la qual cosa dóna idea més ajustada de la vertadera dimensió del problema.

En qualsevol cas, el Consell expressa en la seua declaració la seua “predisposició” a ser una comunitat acollidora, i a construir una xarxa de ciutats acollidores.I és que, segons Oltra, “només si cada municipi espanyol acollira una família acolliriem més de 20.000 persones”.

“Per tant –ha puntualitzat Oltra- en la declaració el que hem fet és manifestar la nostra solidaritat amb les persones desplaçades, la disponibilitat a col·laborar per acollir el major nombre de persones, i instar a l’obertura d’un corredor humanitari perquè puguen aplegar als països d’acollida les persones desplaçades”.

Xarxa de ciutats valencianes acollidores

A més a més, l’executiu valencià ha expressat el seu compromís en la creació de xarxa de ciutats valencianes acollidores de persones refugiades amb un registre de famílies acollidores i sol·licitants d’asil.

Precisament en aquest punt, Oltra ha donat prova de la gran solidaritat demostrada pel poble valencià. Així, ha apuntat que “una de les coses que reconforten al govern i a aquesta vicepresidenta en particular, és veure com tots els dies a aquesta conselleria d’Igualtat telefona gent preguntant on s’han d’apuntar per ser famílies acollidores”.

El valencià, un poble “solidari i acollidor”

“En un món on pareix que l’egoisme estiga guanyant l’última batalla, que les persones espontàniament estiguen telefonant a la conselleria oferint-se per a ser famílies acollidores ens fa sentir-nos orgullosos com a valencianes i valencianes i també com a govern d’un poble solidari i acollidor”, ha apuntat la portaveu del Govern valencià.

Segons ha informat en aquesta línia, la generalitat organitzarà aquests registres a través de les agències d’atenció a persones emigrants -els antics AMICs- i en col·laboració amb les Diputacions provincials i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies “oferint també les instal·lacions públiques que estiguen al seu abast”. Les reunions en aquesta direcció se celebraran a principis de la pròxima setmana.

A més a més, L’Executiu que presideix Ximo Puig vol també contar amb els 5 grans municipis de més de 100.000 habitants del PV “perquè puguen oferir també les seues infraestructures” i ha mostrat el seu compromís de crear una xarxa de residències per a les persones asilades i refugiades. De fet, segons Oltra, en aquest moment el Govern valencià té preparades més de 300 places a dia de hui.

Comparteix

Icona de pantalla completa