Diari La Veu del País Valencià
CGT denuncia ‘endollisme’ en les Unitats de Brigades d’Emergències
RedactaVeu / València

Les UBE, Unitats de Brigades d’Emergències, són un servei essencial d’intervenció, que s’encarrega de la majoria d’emergències en l’àmbit rural, especialment de la prevenció i extinció d’incendis forestals que assolen el nostre territori, i que estan regulades per la Llei 13/2010, de 23 de novembre, de la Generalitat, de Protecció Civil i Gestió d’Emergències al País Valencià.

Aquest servei essencial d’intervenció està gestionat per l’empresa pública Tragsa sent el titular del Servei la Generalitat Valenciana, i té regulades les seues condicions laborals segons l’acordat en el VI Conveni Col·lectiu.

La Secció Sindical de CGT en Tragsa assenyala que dins del personal del Servei existeix gran malestar per la situació creada des de l’any 2010, quan es va aprovar el V Conveni que deixava en el carrer uns 300 treballadors i treballadores, així com deixava sense possibilitat de progressar i treballar tot l’any uns 90 brigadistes fixos discontinus, és a dir que van passar a treballar solament la campanya de l’estiu.

Així mateix, el V Conveni va deixar que una sèrie de places (jubilacions parcials, baixes per maternitat, etc.) es cobriren per lliure disposició per part de l’empresa, i no per la Borsa d’Ocupació que es va crear per a ocupar totes les places vacants que es generaren en el Servei, per la qual cosa l’empresa posava a qui ‘l’interessava’ sense acudir a la Borsa d’Ocupació.

Açò mateix és el que pretén l’empresa en l’exposat en la reunió de la Comissió de Seguiment del VI Conveni, perquè la part social ratifique el que va acordar en el seu moment en el V Conveni, és a dir que l’empresa tinga potestat per triar de forma totalment legal (‘reservar places per a compromisos’, ho defineix l’empresa), per la qual cosa una part de la representació social s’oposa rotundament i l’altre dubte.

Des de CGT afirmen que “tot açò és la punta de l’iceberg d’un sistema caciquil de vots per treball, des de fa més de 5 anys, que per a optar a una plaça d’interí el criteri que se segueix és el de tenir carnet”.

La Secció Sindical de la Confederació General del Treball en Tragsa al País Valencià considera que també podria existir un delicte de malversació de cabals públics, ja que la majoria d’aquests ‘endollats’ que treballen per primera vegada no compten amb el Curs Bàsic de noves incorporacions, requisit fonamental per a treballar en el Servei.

Comparteix

Icona de pantalla completa