Diari La Veu del País Valencià
El nou curs comença ‘amb grans expectatives de canvi educatiu’
RedactaVeu / València

Aquest curs 2015/2016 serà el primer, després de vint anys, en el qual l’Administració Educativa no estarà en mans del Partit Popular. Aquest canvi ha generat moltes expectatives per l’alt grau de consens que hi havia en la comunitat educativa en l’oposició a les polítiques desenvolupades per l’anterior govern.

Segons CCOO PV, “al País Valencià hem viscut protestes unitàries contra les retallades, el model lingüístic, l’aplicació de la LOMCE, el tancament d’unitats escolars, el model de formació del professorat i tantes altres decisions de caire neoliberal i segregador que hem valorat negativament des de diverses plataformes de participació social i educativa.”

El nou govern valencià, ha comptat amb un període molt breu per poder iniciar la seua tasca abans de l’inici de curs i en eixe període ha emprés accions que ha considerat urgents per donar resposta a eixes expectatives i a la millora de l’educació.

Des de la Federació d’Ensenyament de CCOO PV valoren que “aquestes mesures urgents han estat encertades en els casos en què hi havia gran acord social i participació en l’elaboració de les propostes, però que també han comportat problemes i perjudicis laborals en els casos en els quals no hi ha hagut suficient participació per tal d’assolir eixos acords”.

Valoren també que “qualsevol mesura educativa haurà de tindre com a objectiu baixar les taxes de fracàs i abandó escolar al País Valencià. Ens preocupa que quasi un terç de la plantilla canvie de centre any rere any per una política de personal ineficient que ha portat al sistema educatiu a tan alt grau de rotació de plantilles”.

Uns canvis ‘molt encertats’

La Federació d’Ensenyament ha valorat com a “molt encertats els canvis que afecten l’aplicació de la LOMCE al País Valencià per tal de limitar els seus efectes sobre l’educació valenciana, com ara l’augment de la càrrega lectiva en les assignatures troncals davant les optatives en secundària o la possibilitat de recuperar les sessions de 60 minuts en primària. Igualment positives han estat les iniciatives de caire social com ho són, la promoció de beques amb criteris socials per millorar el coneixement de l’anglès o l’avanç en la gratuïtat dels llibres del text i d’altres de caire laboral com l’anunci del reconeixement de l’experiència i dels drets dels english helpers”.

Unes altres decisions han estat, al parer del sindicat, “precipitades i gens participades i per aquest motiu ja estan generant incidències i disfuncions a l’inici de curs. Aquest és el cas de la forma d’evitar l’aplicació de l’acord d’interins de 2013 que ha generat incertesa en les persones presents a les borses o les decisions relatives a les comissions de serveis als ensenyaments artístics que han portat incertesa a tot el professorat i alumnat d’aquest àmbit, perjudicis laborals i problemes en l’organització pedagògica dels centres”.

“Molt positives també són les decisions d’obrir algunes línies en centres educatius, responent així a la forta demanda que s’havia expressat des de diverses plataformes i col·lectius municipals i de barri. Totes aquestes millores són una bona notícia per a la nostra educació i la nostra societat; però des de CCOO PV insistim que si no compten amb la participació d’agents socials i d’associacions cíviques poden generar greuges en la comunitat educativa i disfuncions en l’atenció a la ciutadania”.

Actuacions ‘lamentables’

En canvi, des de l’ensenyament concertat, la FE CCOOO PV ha de qualificar com a “lamentable l’actuació de Conselleria al no haver analitzat les al·legacions d’alguns centres davant la proposta de reducció d’unitats concertades i haver mantingut els mateixos criteris del Govern del PP. El resultat és la supressió (i possible tancament a mitjà termini) d’alguns centres que realitzen una gran tasca social atenent a una població desafavorida, mentre inicien el concert en centres elitistes”.

“Tampoc s’ha notat el canvi de Govern en els descomptes il·legals realitzats en la nòmina d’agost al professorat en pagament delegat. La Conselleria ha seguit exactament els mateixos criteris que va iniciar el Govern del PP i la repetició dels descomptes aquest any ens obligarà a CCOO PV a iniciar una segona campanya de demandes”.

Valoren també “molt positivament l’impuls a la creació d’unitats de 2 anys i la proposta d’estendre la xarxa d’escoles infantils de 0-3 anys públiques congelades des de fa 20 anys al País Valencià, al llarg de la legislatura. La relació amb els ajuntaments ha de ser total, i s’ha d’anar construint la seua gratuïtat a través de la reutilització, tant del bo infantil fins ara existent, com dels xecs escolars existents en alguns ajuntaments com el de València”.

En conseqüència, insten la Conselleria d’Educació i el conseller, Vicent Marzà, a que “obrin totes les vies de participació possibles perquè les seues decisions compten amb el suport social que necessita un veritable canvi educatiu i que s’establisca ael més aviat possible un calendari de negociació per completar les mesures iniciades i afrontar totes les demandes que el govern s’ha compromès a atendre”.

En resum, la FECCOOPV anuncia que “vol participar i construir el canvi educatiu que defensem i sobre el qual hi ha una forta expectativa social i insta el nou govern valencià a treballar des de la participació i per la millora democràtica de l’accés a l’educació”.

Comparteix

Icona de pantalla completa