Diari La Veu del País Valencià
AE-Agró amplia la seua denúncia contra els abusos en l’extracció de biomassa
RedactaVeu / València

La Comissió Europea, a partir de la informació rebuda de les autoritats espanyoles no troba de moment infraccions a la normativa comunitària. No obstant, reconeix que la supervisió de les actuacions depèn dels governs estatals i autonòmics i que la informació que Europa ha emprat la rep d’aquests canals oficials, sense fer esbrinaments propis ni independents. D’aquesta manera és difícil que troben incorreccions, ja que l’administració valenciana, la responsable definitiva de les ajudes denunciades per Acció Ecologista-Agró, sempre ha afirmat que “tot està bé”. La Comissió també reconeix que encara no s’han avaluat les actuacions de supervisió i control efectuades per l’administració valenciana.

Justament AE-Agró ha denunciat que l’administració autonòmica de l’època Bonig ha emparat les actuacions abusives i incorrectes, ha amagat les irregularitats i ha actuat de manera ocultista i poc transparent, retardant o finalment no aportant la documentació que grups ecologistes i diputats autonòmics han sol·licitat al respecte.

Com a resposta a la carta d’Europa, els ecologistes han aportat nous elements documentals, com és una ampliació de la documentació gràfica de les actuacions concretes denunciades (quatre casos corresponents a comarques i èpoques diferents) que consideren representatives de la major part de les actuacions.

També han aportat nova informació sobre la composició del Comité de Seguiment del Pla de Desenvolupament Rural (PDR) valencià, que exclou sindicats i entitats ecologistes, a diferència del Comité estatal, cosa que redunda en falta de transparència i limita greument la participació. Especialment per part de les entitats socials més critiques, situació que també passa en la recentment constituïda Mesa Forestal que segueix excloent sindicats i ecologistes.

Les Fermoses, un cas paradigmàtic del descontrol total de les ajudes a la biomassa

Finalment, AE-Agró ha ampliat de manera significativa la documentació sobre un cas particular dels inicialment denunciats. Concretament el de Les Fermoses de Castalla (L’Alcoià, Alacant), on han aconseguit més informació gràcies a la insistència dels companys de La Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció d’Alcoi, que van denunciar els fets i van exigir conèixer l’expedient complet.

En aquest cas de Castalla es comprova que l’autorització per a efectuar les tales de biomassa incloïa un plec de condicions. En base a aquesta autorització i el seu plec de condicions es va lliurar un informe de no afecció a àrees de la Xarxa Natura 2000 “sempre que s’acompliren totes les condicions”. Segons la denúncia ecologista es van infringir pràcticament totes les condicions. No obstant, l’administració no va fer cap seguiment de les actuacions durant la seua realització o immediatament després (o almenys aquestes inspeccions no figuren en l’expedient), de manera que no va comprovar el compliment de les condicions que ella mateixa va estipular. Açò implica que l’empresa responsable té impunitat total per a incomplir les condicions de l’autorització, fins i tot en zones d’afecció a paratges protegits per la normativa europea. L’actuació irregular va rebre subvencions públiques amb fons europeus per valor de més de 6.000 euros i no es va sancionar ningú, ni es van reclamar els diners adjudicats.

Comparteix

Icona de pantalla completa