Diari La Veu del País Valencià
La Vuelta també parla valencià
RedactaVeu / València

Diumenge, l’etapa va transcórrer íntegrament pel sud del País Valencià, amb eixida a Torrevella i final a l’Alt del Puig de la Llorença, al Poble Nou de Benitatxell. L’endemà dilluns, el grup va partir de la Marina Reial Joan Carles I de València, davant de l’edifici Veles i Vents, i va finalitzar a l’avinguda Columbretes de Castelló de la Plana.

A banda de veure de prop grans ciclistes del moment com Chris Froome, Nairo Quintana, Alejandro Valverde o Joaquim ‘Purito’ Rodríguez, en aquesta edició de la Vuelta els amants del ciclisme que s’han apropat a Benitatxell i Castelló i a l’eixida de València han pogut escoltar la locució de la carrera també en valencià. Unipublic, l’empresa organitzadora de la prova, ha tingut en compte la cooficialitat del valencià i el castellà i ha disposat durant aquests dos dies d’un locutor, ‘espíquer’ en la terminologia del gremi, en llengua pròpia.

La persona encarregada ha estat Julián Sáez. El periodista de Sueca ha animat els moments previs a l’arribada dels ciclistes junt amb el locutor oficial de la Vuelta, el navarrés Juan Mari Guajardo, que amb el d’enguany són ja 19 anys posant veu a les etapes de La Vuelta.

Julián Sáez i Juan Mari Guajardo (Foto: Carlos Miragall)

“Des de fa anys narre carreres ciclistes i altres esdeveniments esportius com voltes a peu o triatlons als pobles que m’ho demanen. Quan em proposaren fer-ho en La Vuelta em va imposar una mica, però, com solem dir, em vaig ‘tirar al bou’. Era una oportunitat que no podia deixar escapar. Han estat dues etapes molt boniques, he gaudit molt i, per si fóra poc, he estat molt tranquil al costat d’un dels millors locutors del món”, ens conta el suecà.

Respecte a la normalització del valencià en esdeveniments d’aquesta repercussió, Sáez ho té clar: “Pense que La Vuelta encerta quan pren aquesta decisió. La carrera passa per moltes zones d’Espanya i en algunes d’elles conviuen dues llengües. És totalment compatible emprar-les al mateix temps. Aquests dos dies ha quedat demostrat i el públic ho ha acollit molt bé”.

Després de travessar el País Valencià, La Vuelta a España viu hui la seua primera jornada de descans abans de l’etapa de demà a Andorra. “Allí no m’han dit que vaja. Una llàstima perquè també m’entendrien quan parle”, bromeja Sáez, qui el proper dissabte seguirà amb els seus ‘bolos d’espíquer’, en aquest cas ja no en La Vuelta sinó a una carrera ciclista a Carlet. “Tot és ciclisme, La Vuelta i les carreres de pobles. Em trobe còmode en tots els llocs”, conclou el de Sueca.

Comparteix

Icona de pantalla completa