Presentació del llibre ‘Mediterráneo: el naufragio de Europa’, de Javier de Lucas

El catedràtic de Lucas analitza la tragèdia dels refugiats. Presentació a València: 24 de setembre en la llibreria Tirant de València
1 setembre 2015 01:00h
RedactaVeu / València

Com il·lustra el prologuista d'aquest treball, Sami Naïr, “des del punt de vista de la pràctica, el professor de Lucas, excel·lent coneixedor de les lleis, reglaments, directives i debats europeus relatius a la qüestió migratòria, no solament demostra amb el verb del polemista brillant que sap ser, els límits i contradiccions internes del discurs de la 'protecció' del territori enfront del de la solidaritat, sinó que proposa solucions per a resoldre, here and now les qüestions d'urgència a les quals el continent europeu es troba confrontat. Així, el lector podrà trobar les pistes i orientacions alternatives per a pensar de manera diferent la tan complexa qüestió de les migracions”.

*En els últims dos anys, el Mediterrani s'ha convertit en la frontera més perillosa del món. En les seues aigües –les nostres- perden la vida milers d'éssers humans que no són només immigrants a la cerca de millors condicions de treball, d'una vida millor, sinó també, i cada vegada més, persones que fugen de diferents formes de persecució: refugiats que haurien de poder sol·licitar i obtenir asil.

Els dirigents europeus es declaren consternats després de les catàstrofes de major impacte, aboquen les seues llàgrimes de cocodril i clamen contra les màfies que trafiquen amb éssers humans. Després de l'enèsima tragèdia, en aigües de Líbia, en la qual van morir almenys huit-centes persones, es va proclamar una 'Nova Agenda migratòria europea', que inclouria criteris per a distribuir, entre els Estats membres, uns 40.000 refugiats.
 
El vergonyant espectacle, propi d'un basar, en el qual els responsables polítics europeus (sobretot de l'Estat espanyol, Regne Unit, Hongria, Polònia) pugnaven per rebaixes en les quotes de refugiats fins a aconseguir que tot quedara en un criteri de voluntarietat, va ser denunciat contundentment per Sami Naïr com una cortina de fum que difícilment podia tapar les nostres vergonyes i ocultar dos fets escandalosos. La ridícula desproporció entre la dimensió real de la crisi (només a Síria, 4 milions de persones) i la resposta europea i, en segon lloc, la veritat sobre qui assumeixen la càrrega de la solidaritat: països africans i asiàtics, no els europeus.
 

Hem de seguir assistint els ciutadans europeus, entre la indiferència i la impotència, a dita tragèdia? Hi ha altres polítiques migratòries i d'asil possibles? Quines mesures s'hauria d'adoptar? En aquest llibre es tracta d'oferir elements d'anàlisi i propostes que permeten evitar que siga la Unió Europea mateixa, els seus principis i valors, qui naufrague en aquesta tragèdia.

L'autor del llibre, Javier de Lucas, catedràtic de filosofia del Dret i filosofia política de la UVEG, està investigant des de 1990, amb un grup d'investigadors de l'Institut de drets humans de la Universitat de València, sobre instruments jurídics i polítics de les polítiques migratòries i d'asil de la UE i de l'Estat espanyol.
 

Ha sigut president de la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat i ha sigut consultor i expert per a governs de l'Estat espanyol i les CCAA i també per a la UE i organismes internacionals en aquestes matèries.

Presentacions del llibre:

Presentació a València: 24 de setembre en la llibreria Tirant, amb Sami Naïr i Joan Romero.

Alacant: primers d'octubre, amb Manuel Alcaraz i Josefina Bueno. Tambés es presentarà al Congrés dels Diputats amb la participació de Jon Iñarritu (Amaiur).

*De la contraportada de llibre. 
next