Diari La Veu del País Valencià
La conselleria de Participació enceta un nou Consell del Voluntariat
RedactaVeu / València

El conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, ha mantingut una trobada amb representants de la ‘Plataforma del Voluntariat de la Comunitat Valenciana’ que ha servit per assentar les bases dels projectes de col·laboració que emprendran pròximament ambdós parts.

Un dels assumptes centrals tractats com a part dels nous mecanismes en favor de la transversalitat ha sigut la remodelació del Consell del Voluntariat, ja que segons ha expressat el conseller de Transparència, “desgraciadament altres consells es creaven per fer-se la foto i després no funcionaven”. Després d’haver identificat els problemes i les situacions heretades, la conselleria pretén crear un òrgan senzill i poc burocràtic, simplificat en les seues funcions i que tinga una veu pròpia i sòlida davant l’administració. “Volem que funcione com més prompte millor”, ha afegit Alcaraz.

La reunió, “molt formativa” segons el conseller, ha servit també per mostrar la voluntat de la conselleria de reforçar i apostar pel voluntariat i el seu mecenatge en temps d’especial precarietat. El voluntariat, ha recordat Alcaraz, “és una forma important d’associacionisme cívic que representa el millor de la societat valenciana, sobre la qual els problemes de finançament incideixen negativament amb especial intensitat. Volem obrir el camí perquè col·laboren amb nosaltres i amb altres conselleries”, ja que es tracta d’un camp molt ampli que permet realitzar projectes comuns amb altres àrees com Polítiques Inclusives, Economia o Educació, Cultura i Esports.

El conseller Manuel Alcaraz també s’ha oferit per a definir juntament amb la Plataforma una sèrie de punts de la geografia valenciana que servisquen de lloc de trobada i encreuament d’experiències entre les diverses comunitats de voluntariat, així com per fomentar la formació. A més, ja s’està treballant en la celebració el pròxim 5 de desembre del ‘Dia del Voluntariat a la Comunitat Valenciana’. Finalment, Alcaraz ha mostrat la seua intenció d’analitzar la Llei del Voluntariat, en últimes fases de tramitació a les Corts Generals, per “avaluar la necessitat d’adaptar-la amb una llei específica a la Comunitat o a través d’altres instruments”. El conseller ha conclòs la trobada amb la intenció de mantenir un contacte fluid amb la Plataforma.

Què és la Plataforma del Voluntariat?

La ‘Plataforma del Voluntariat de la CV’ representa a 244 entitats i a més de 30 mil voluntaris d’índole molt variada. Alcaraz ha destacat el “caràcter altruista” i de “servici als altres” dels components d’aquest tercer sector de qual tant necessita el País Valencià.

Per la seua banda, el president de la Plataforma, Paco López, ha fet una crida a què en els Pressupostos de la Generalitat de 2016 “se’ls considere d’una forma més digna després d’anys relegats, adaptant-los a les necessitats i al treball que continuaran realitzant després de 25 anys d’experiència. Les entitats han passat un període difícil, algunes no han aconseguit sobreviure. Necessiten un rescat moral, no sols econòmic”, ha incidit López.

El seu president també ha recordat que “les associacions que formen part de la Plataforma són entitats transparents, amb qualitat i que han sabut integrar en la participació tota la ciutadania. El voluntariat és la materialització de l’acció i participació social, el títol de la solidaritat que permet ser ciutadà o ciutadana en una societat del segle XXI que mira cap al bé comú”, ha conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa