Diari La Veu del País Valencià
Perfil del pacient amb conductes addictives
RedactaVeu / Alzira

La Unitat de Conductes Addictives del Departament de Salut de l’Hospital de la Ribera ha atès a un total de 513 nous pacients durant l’any passat, una de les unitats d’aquestes característiques que major activitat ha registrat al País Valencià en 2014, dels quals, “el 48 per cent ha acudit per primera vegada a aquest tipus d’assistència, mentre que el 52 són pacients que ja havien acudit en alguna ocasió a una UCA però que feia més de sis mesos que havien abandonat el tractament”.

El 40,3 per cent dels pacients que han acudit a la UCA del Departament de Salut de la Ribera durant 2014, han referit com a motiu de demanda principal els ‘problemes amb el consum d’alcohol’, mentre que el 27 per cent ha sol·licitat ‘seguiment per consum de cocaïna’.

Altres motius de demanda que han presentat els pacients atesos han sigut “el consum d’heroïna amb un 16,6 per cent; de cànnabis, un 12; de tabac, un 1,5 i de crack, un 1,2”. En menor mesura, han referit “l’abús o dependència a benzodiacepines o tranquil·litzants, amb un 0,6 per cent”.

Pel que fa al perfil, dels 513 nous pacients atesos, “el 80,5 per cent han sigut homes, mentre que el 19,5 han sigut dones”. Pel que es refereix a les edats, el ‘grup d’edat que més consultes ha concentrat, amb el 46 per cent, ha sigut el de persones d’entre 30 i 44 anys’.

Així mateix, en ‘el 47,4 per cent dels casos, s’ha tractat de persones solteres, mentre que el 31 estaven casades o amb parella de fet i el 19,7 han afirmat ser separats o divorciats. El 2,1 per cent dels atesos eren vidus’.

D’altra banda, ‘el 47,4 per cent dels nous pacients que ha registrat la UCA en 2014 es trobava en situació de desocupació, mentre que el 33 estava treballant, el 9,3 en situació d’incapacitat permanent o és pensionista i el 4 estudiant o opositant’.

La UCA del Departament de Salut de la Ribera està atesa per un equip multidisciplinari de professionals compost per un metge de conductes addictives, un psiquiatre, dos psicòlegs, una infermera i una auxiliar d’infermeria.

En ella, els pacients reben un seguiment a nivell individual, ‘cites amb el metge i/o psicòleg, assisteixen a grups terapèutics i reben suport familiar’.

Així mateix, la UCA coordina el Grup per a l’Abordatge a La Ribera de Problemes relacionats amb l’Alcohol (A.R.P.A.), que pretén ‘ser referent en la intervenció sobre el problema de l’alcoholisme, i ajudar als professionals perquè puguen oferir una més primerenca, millor i més eficient ajuda als pacients que presenten consums d’alcohol’.

Aquest Grup està compost per professionals de la UCA, del Servei de Salut Mental, d’Atenció Primària, del Centre de Salut Pública d’Alzira, de la Direcció Mèdica del Departament de Salut i d’unitats de prevenció comunitària de la comarca.

Comparteix

Icona de pantalla completa