Diari La Veu del País Valencià
Acord solidari de Pedreguer i Xàbia per pal·liar els problemes hídrics
RedactaVeu / Pedreguer

La nova infraestructura ja es troba en condicions de subministrar aigua al dipòsit municipal, “constituint un reforç indispensable per garantir el subministrament hídric en cas d’urgència”, segons fonts municipals. És més, de fet, des del mes de juliol s’està fent servir l’esmentada connexió per proveir aigua al dipòsit municipal, com a conseqüència de la difícil situació en què es troba el pou de l’Ocaive.

A l’espera d’assolir una solució comarcal i global al greu problema de l’aigua, l’Ajuntament i la Comunitat de Regants han arribat a un acord amb AMJASA per garantir el subministrament d’aigua a la població de Xàbia (en primera instància i, possiblement, a diverses poblacions veïnes) a canvi del pagament d’un cànon “i sempre garantint com a prioritària la cobertura de les necessitats hídriques del poble de Pedreguer”, segons fonts d’aquest ajuntament.

Així, aquest passat dijous, els alcaldes de Xàbia i Pedreguer, José Chulvi i Sergi Ferrús, van signar un acord -al mateix temps que els Regants de Pedreguer n’han tancat un altre amb els xabiers- per poder aconseguir un subministrament d’aigua d’emergència per a Xàbia, i que podrà servir de pas per donar solució a altres municipis de la comarca. Ha estat fruit d’extenses converses i dilatada col·laboració entre ambdues poblacions per fer front de manera solidària a les necessitats de subministrament a la població en aquesta llarga època de sequera que fa temps que travessen.

Pedreguer, la Marina Alta.

En concret, l’aigua serà dels Pous Micayo i Campell de la Comunitat de Regants de Pedreguer, que, després de la realització d’una canonada de connexió per part de l’Ajuntament de Pedreguer (amb una mostra de gran previsió per part de l’anterior equip de govern) fins a les instal·lacions de la xarxa de subministrament de Pedreguer, mitjançant un conveni entre Regants i Ajuntament, permetrà a Xàbia efectuar una connexió sobre la seua canonada principal per la qual baixen l’aigua dels seus pous de la Partida Ocaive, també en el terme municipal de Pedreguer.

Vigència de 15 anys

L’acord per a la utilització de les canonades de Pedreguer tindrà una vigència de 15 anys i comportarà el pagament d’un cànon fix de 8.000 euros a l’any més un cànon de manteniment variable segons el volum d’aigua transportat. Pedreguer, no obstant açò, “es reserva el dret a decidir l’ús més adequat de la infraestructura, prioritzant sempre les necessitats que puga tenir el seu municipi”.

Tant Sergi Ferrús com l’alcalde de Xàbia, José Chulvi, han valorat l’acord com una bona solució per a l’adquisició de noves fonts de captació, tant en termes econòmics “com per ser un model de col·laboració comarcal en matèria hídrica a llarg termini i que participa dels principis de solidaritat i de justícia social”.

Aquesta connexió permetrà a Pedreguer amortitzar des de la solidaritat la inversió feta en les infraestructures de connexió amb les instal·lacions dels regants i a Xàbia atendre tot el subministrament que es preveu per al mes d’agost.

Comparteix

Icona de pantalla completa