Diari La Veu del País Valencià
L’Estat espanyol, primer país del món en ús de les xarxes socials

RedactaVeu / EP / Castelló de la Plana.

Un estudi realitzat per la Universitat Internacional de València (VIU) revela que els espanyols inverteixen una mitjana de dues hores diàries en l’ús de xarxes socials.

Així es desprèn del treball de revisió científica realitzat per la Coordinadora del Grau d’Educació Infantil, María Dolores Moreno, l’objectiu del qual és defensar l’optimització dels suports tecnològics amb la finalitat d’humanitzar la connectivitat intervinguda pels mateixos, apostant per recuperar la concepció clàssica d’oci, família i interacció personal.

En aquest context, el treball destaca que el 78 per cent dels internautes espanyols, uns 20,6 milions d’usuaris, naveguen diàriament per la xarxa i converteixen l’espanyola en la societat més connectada d’Europa. Aquesta tendència s’ha vist afavorida per l’aparició de nous suports digitals com els smartphones que, per primera vegada, superen l’ordinador en temps d’ús invertit -un 53 per cent enfront del 47 per cent-, segons l’Informe de la Societat del Coneixement (2014).

Així mateix, l’estudi presentat per la VIU desprèn que aquestes pràctiques deriven en hàbits addictius, especialment entre els menors de 26 anys, ja que un de cada tres espanyols consulta el mòbil cada vegada que té cinc minuts lliures i un de cada dos en el cas dels menors de 26 anys.

Més de 4 hores diàries en Internet

El col·lectiu d’usuaris d’Internet a l’Estat espanyol arriba al 71 per cent, una massa de població que supera les 4,4 hores diàries en Internet -des d’un PC o portàtil-, de les quals 2,7 hores suposen temps de connexió des d’un dispositiu mòbil, “exposant-se a una sobreinformació per a la qual nostra societat no està preparada”, segons apunta l’estudi.

Aquests hàbits de consum tecnològic, en determinats casos, poden contribuir “a la deterioració del judici, disminuir la tolerància cap a la frustració i generar confusió en la presa de decisions”.

Des de la VIU assenyalen que la tendència que experimenta l’Estat espanyol és extrapolable a la resta del món, ja que en els últims 15 anys el nombre d’usuaris d’Internet s’ha multiplicat per huit, “en passar de 400 milions registrats a 3.200 milions”. Actualment, els països en vies de desenvolupament són els que més creixen, ja que dupliquen la taxa de la indústria multimèdia respecte als països desenvolupats.

Vídeomulti-dispositiu, el més consumit

En relació al producte que més es consumeix en Internet, el vídeo multi-dispositiu és el que té major èxit, sobretot entre els joves entre 14 i 19 anys. Un col·lectiu que inverteix el 97 per cent del seu temps en Internet en les RSS, mitjançant plataformes de comunicació social com Facebook, YouTube i Pinterest.

Segons l’estudi presentat per la VIU, l’Estat espanyol és un dels països amb major activitat online, però “paradoxalment aquesta alta activitat tecnològica no es correspon amb la possessió dels coneixements i les habilitats mediàtiques necessàries, tant és així que els espanyols suspenen en aquesta matèria, ja que el seu nivell de competència mediàtica és només del 23 per cent”.

Comparteix

Icona de pantalla completa