L'ONU adverteix que reforçar les fronteres posa en risc vides humanes

Des de juny han mort almenys deu persones tractant de creuar el canal de la Manxa. ACNUR demana a França que resitue els immigrants que viuen en campaments propers a l’Eurotunel
10 agost 2015 01:00h
Un grup de refugiats sirians arriba a la illa grega de Lesbos.

Guillermo Guzmán /  Madrid

L'estiu de 2015 s'està tornant funest per a immigrants i refugiats que arriben a Europa fugint de la violència i la pobresa. A la dramàtica situació de Grècia, s’uneix la crisi que viuen França i Regne Unit amb les persones que tracten de creuar el canal de la Manxa cap a terres angleses. Des de juny hi han mort almenys deu persones en l'intent de creuar el Eurotunel.

L'ONU ha advertit aquest divendres que implementar més mesures de seguretat en el canal només donarà com a resultat que els immigrants s'arrisquen més per a aconseguir el seu objectiu. ACNUR ha proposat a França reubicar els milers d'immigrants acampats en les rodalies de l’Eurotunel. “Hi ha una multitud de casernes buides a tot França, tractem açò com una emergència civil”, ha demanat Vicent Cochetel, director del Boureau europeu d'ACNUR.

Cochetel ha afirmat que l'arribada d'immigrants al Regne Unit és “manejable” i no tan dramàtica com es pot veure en televisió, si es prenen les mesures adequades. A més, ha cridat l'atenció sobre el retard que estaria ocasionant França a l'hora de tramitar les sol·licituds d'asil del país gal. Ha advertit que dins d'aquests grups de migrants hi ha “dones i xiquets que poden ser víctimes del tràfic i l'explotació”, segons arreplega l'agència EFE.

L'ONU ha reclamat a la Unió Europea una acció més ferma i solidària amb la situació dels refugiats i immigrants en sòl europeu. La crisi de l’Eurotunel se suma al drama que es viu en les costes gregues aquest estiu. Al juliol hi han arribat 50.000 persones, un total de 124.000 en el que va de 2015.
 

Refugiats sirians arriben a la illa grega de Lesbos. Foto: ACNUR.

ACNUR denuncia que la infraestructura per acollir els refugiats és molt deficient. Si en el cas de França demanen una reubicació a estructures ja existents, per a Grècia reclamen una acció directa. Cal tenir en compte que molts d'aquests immigrants arriben a illes gregues i el transport és complicat.

El primer ministre grec, Alexis Tsipras, va anunciar aquest divendres que el seu govern està engegant un pla per abordar aquest drama, amb finançament europeu. El que qualifica de “resultat d'una estratègia d'intervenció irracional d'Occident durant els últims anys en els països d'origen dels refugiats” -especialment Síria- serà abordat traslladant a alguns dels refugiats a llocs condicionats per a la seua estada i atenció mèdica i el reforç de les infraestructures ja existents.
 
Informació publicada en La Marea. Traducció: La Veu del País Valencià

next