Diari La Veu del País Valencià
Puig demana a Rajoy una cimera de presidents de CCAA per solucionar el problema del finançament
RedactaVeu / EP / València

Segons el president del País Valencià, l’actitud de Montoro és “absolutament impresentable” perquè “actua com la pitjor troica”. Segons ha recalcat, els 900 milions són “el que ens correspon de les liquidacions d’anys passats i previsions futures, per tant no canvia res substancialment”, ha lamentat.

Així mateix, Ximo Puig ha incidit que el dèficit del 0,3 per cent imposat per Montoro és una “absoluta burla” als valencians ja que, segons ha indicat, “el govern anterior del PP ja va contraure el dèficit que tenim nosaltres per a tot l’any, per tant abans de les eleccions el dèficit ja s’havia sobrepassat”. “Com se’ns obligarà a un dèficit que saben que és inassumible?”, s’ha preguntat el cap del Consell.

Per tant, ha subratllat que “no és possible” que s’intente imposar un dèficit que “ja està sobrepassat i que saben que ho està”, al mateix temps que ha sostingut que “no és possible que a través del dèficit s’obligue a la retallada massiva de l’Estat del Benestar ni que es continue mirant cap a un altre costat”.

“Els valencians tenen dret a tenir els mateixos serveis públics”

En aquest sentit, ha reiterat que la qüestió “fonamental” és que els valencians tenen “dret a tenir els mateixos serveis públics que qualsevol altre espanyol” i “mentre no es millore el finançament autonòmic, és evident que es produirà una marginació que afecta directament la vida de les persones”. Per tant, s’ha preguntat per què, si el govern d’Espanya coneix aquesta situació, actua així, per a afegir que la seua intenció és “retallar l’Estat del Benestar”.

Al seu entendre, les decisions preses en el CPFF per Montoro signifiquen que les autonomies “han de començar indiscriminadament a retallar més serveis públics. Açò no ho farà la Generalitat perquè nosaltres volem ser més eficients i farem millores substancials en la gestió encara que és evident que amb els recursos que hui tenim no es pot fer l’administració de serveis públics que es mereixen els valencians”, ha admès Puig.

El cap de l’Executiu del PV, Ximo Puig. Foto. EP.

“S’està produint una ruptura de la solidaritat dels espanyols”

Per a Puig, amb l’actual sistema de finançament està produint “una ruptura insostenible de la solidaritat i la cohesió dels espanyols. Nosaltres volem dialogar i parlar però amb un objectiu clar i és que l’infrafinançament se supere perquè ningú entén que es discrimine permanentment una comunitat autònoma”, ha remarcat.

“Les institucions estan per a solucionar problemes dels ciutadans i el que no es pot fer és estar fent partidisme radical com fa Montoro”, ha assegurat. “No és raonable i nosaltres hem vingut al govern des de la més absoluta lleialtat perquè del que es tracta és que els valencians tinguen la mateixes possibilitats que qualsevol altre ciutadans d’Espanya”, ha conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa