L’orgue arxiprestal de Morella, alma mater del 32è Festival Internacional de Música

El Festival comptarà amb concerts, conferències, visites guiades a l’orgue de Turull i serenates al carrer entre el 9 i 16 d’agost a Morella.
2 agost 2015 01:00h
RedactaVeu / Morella

La regidora de cultura, Rocío Querol, el director del Festival Internacional de Música de Morella, Ricardo Miravet, i els dos coordinadors d'aquest, Arturo Barba i Fernando Pascual, han presentat la 32a edició d'aquest esdeveniment que posa en valor el majestuós orgue de Turull de la Basílica Arxiprestal. El certamen comptarà amb un programa amb huit dies d'activitats que aniran des dels concerts en diferents espais emblemàtics de la localitat, a una visita guiada a l'orgue, conferències i serenates.

La regidora ha agraït la feina que s'ha fet des de l'organització i assenyalava que "aquesta edició és molt ambiciosa i compta amb un programa ampli, amb set concerts amb grans músics i activitats paral·leles que contribuiran a donar a conèixer la importància del nostre patrimoni, com l'orgue, que és la peça central i l’origen de l'organització d'aquest Festival".

Els coordinadors del Festival destaquen la gran varietat de propostes, amb tres recitals d'orgue de diferents estils musicals, èpoques i procedències, un concert de música de cambra, els del conjunt instrumental del certamen o el concert de cloenda a càrrec d'Arcàdia, a més de diferents activitats que complementaran el programa i que ajudaran a donar a conèixer la importància de l’orgue de Turull.


Orgue de Turull a la Basílica arxiprestal de Morella

L'orgue de Morella, l’orgue de Turull

Precisament, el director del Festival, Ricardo Miravet, ha explicat la importància d'aquest instrument, que és l'orgue històric més important del País valencià i un dels deu més rellevants de l’Estat espanyol. Així, recordava que el Festival va nàixer per donar a conèixer aquest instrument i cridar l'atenció per poder restaurar-lo. Aquest instrument va ser construït per Turull l'any 1717 i posseeix tres cossos, amb un total de 3.963 tubs sonors.

L'aspecte i atenció actual de l'orgue de Morella, se li deu a Ricardo Miravet. Al 1987 se li va encarregar la tasca de restauració de l'instrument, que li va costar huit anys. El temps empleat dóna bon compte del deteriorament en què es trobava, maltractat especialment, en les guerres Carlines i en la Guerra Civil. Tot i la complexitat de l'actuació, aquesta no va impedir que durant aquests anys se celebrarà el Festival de Música que dirigeix ​​i organitza l'organista, des de l'any 1982. Miravet també ha restaurat aquest tipus d'instruments a Argentina, Uruguai i en les pròximes poblacions de Mont-roig o Borriol. L'Ajuntament de Morella va declarar  l'organista argentí, fill adoptiu de la ciutat l'any 1996.


Ricardo Miravet Toutain

Programa del Festival

El Festival Internacional de Música de Morella començarà diumenge 9 d’agost, amb un acte inaugural (20.00h), en el qual s'explicarà la importància de l'orgue de Turull a la Basílica i es realitzarà una visita guiada per poder conèixer-lo. Una oportunitat única per veure aquest majestuós instrument de prop. Precisament, l'orgue serà el protagonista del primer concert del Festival, ‘Llum i color europeu en 47 tecles’, a càrrec d'Arturo Barba.

Dilluns serà el torn per a la música de cambra del conjunt instrumental del Festival, amb ‘Belle Epoque’, al Teatre Municipal (19.30h). Dimarts i dissabte tindran lloc els altres dos recitals d'orgue, amb ‘Degustació Ibèrica’ ​​a càrrec de José Luis Echechipía (22.30h) i ‘Barroc hispànic: carta blanca a Ricardo Miravet’, (22.30h) a càrrec del director del Festival. Precisament, Miravet pretén realitzar un homenatge a la música aragonesa, que va ser fonamental en la construcció de l'orgue al segle XVIII.

Dimecres tindrà lloc la conferència-concert ‘Gaetano Brunetti, un italià a la cort de Carles III’ a càrrec de Pere Joan Carrascosa (20.00h). El conjunt instrumental tornarà a actuar dijous (22.30h), amb ‘Bach i l'espiritualitat del seu temps’ i divendres (20.00h), amb la serenata preludi del pregó de festes a la Plaça de l'ajuntament.

Finalment, diumenge (13.00h) tindrà lloc el concert de cloenda del Festival Internacional de Música de Morella, amb ‘Deliris d'amor’, a càrrec de l'Arcàdia. El preu per a aquests concerts és de 3 euros, excepte l'última actuació, que costarà 5 euros. A més, s'ha posat a la venda un abonament per a tots els concerts a l'Oficina de Turisme, amb un cost de 18 euros.
 


next