Diari La Veu del País Valencià
Metges Sense Fronteres PV fa balanç del 2014
RedactaVeu / València

“2014 va ser un any amb més crisis i més complexes, excepcionalment dur per a milions de persones, que va requerir també un esforç excepcional per a MSF, i sobretot excepcional en la demostració de solidaritat de les societats civils”, ha apuntat Mila Font, delegada de Metges Sense Fronteres per al País Valencià.

La major epidèmia d’Ebola de la història va afectar profundament diversos països de l’Àfrica Occidental, va afeblir els seus sistemes sanitaris i es va cobrar la vida d’11.000 persones. “Aquesta epidèmia ens va portar al límit de la nostra capacitat. Afrontem reptes sense precedents, davant la passivitat de la comunitat internacional”, ha destacat la delegada.

A més, al final del 2014, la xifra de refugiats i desplaçats interns registrats per les Nacions Unides es va acostar als 60 milions, la més alta des de la II Guerra Mundial, fruit d’un món cada vegada més convuls i violent esguitat de conflictes, que provoca la fugida de milions de persones que intenten salvaguardar la vida.

El 2014, MSF-Espanya va estar present a 21 països, on va dur a terme 80 projectes. A molts d’ells va haver de readaptar la seua tasca per aconseguir un major impacte, com és el cas de la República Centreafricana, la República Democràtica del Congo, el Sudan o el Sudan del Sud, on els equips de resposta ràpida han assistit les poblacions en moviment aportant ajuda mèdica d’emergència en els assentaments provisionals. Els desafiaments logístics en contextos tan precaris són molts, “per exemple en el cas de les vacunes, el gran repte és mantenir la cadena del fred quan hi ha accés limitat a electricitat”, ha apuntat David Romero, enginyer treballador d’MSF al Congo.

De la mateixa manera, MSF “ha sabut adaptar-se de forma tenaç a unes dificultats creixents per treballar en contextos altament insegurs” com el Iemen o Síria. “La major dificultat és accedir als qui més ens necessiten, població civil atrapada en conflictes molt violents, on ells són objectiu directe de les bombes”, adverteix Víctor Fernández, metge d’MSF.

Col·laboració amb la UV

A escala local, des de l’oficina de València s’han engegat 80 activitats de sensibilització (trobades amb socis, xarrades, projeccions, exposicions i altres esdeveniments). Especialment han augmentat les activitats amb universitaris, on destaca la col·laboració amb la Universitat de València, amb la qual s’han organitzat 18 iniciatives el 2014, en què han participat més de 1.300 estudiants.

La roda de premsa ha comptat amb les intervencions d’Antonio Ariño, vicerector de Cultura i Igualtat Universitat de València; Mila Font, delegada de Metges Sense Fronteres a València; Víctor Fernández, metge de la unitat d’emergències, que ha tornat fa poc del Iemen i també ha treballat a Síria, Somàlia, Haití i les Filipines, i David Romero, enginyer amb experiència en projectes d’MSF al Congo, Iemen, Colòmbia i Sudan del Sud.

Recursos Financers

Tot i que el context continua marcat per la profunda crisi econòmica, la generosa resposta de la societat permet que els fons privats continuen garantint la independència econòmica i d’acció de Metges Sense Fronteres. Això implica que vora el 90 % dels fons de l’organització són d’origen privat, no institucional.

MSF va tancar el 2014 amb 425.493 socis i col·laboradors actius a nivell estatal. Al País Valencià, es va tancar amb 33.186 socis i col·laboradors. Les aportacions durant 2014 van assolir la quantitat de 5.196.426 euros. A escala local, València és la ciutat que més suport dóna, amb vora 10.000 socis i col·laboradors. A aquests fons privats, cal sumar els de 280 empreses i entitats locals valencianes que van aportar un total de 187.854 euros.

Recursos Humans

Del PV, 27 persones han treballat el 2014 en algun dels 80 projectes que s’han dut a terme a 21 països. A escala global s’han generat 398 llocs a temps complet per a personal internacional i 3.667 per a personal estatal.

Metges Sense Fronteres és una organització medicohumanitària internacional que aporta la seua ajuda a poblacions en situació precària i a víctimes de catàstrofes d’origen natural o humà i de conflictes armats, sense discriminació per raça, religió o ideologia política. La presència independent i imparcial de l’organització en les situacions de crisis permet realitzar una acció immediata i temporal d’assistència a les persones més necessitades, assumint riscos, confrontant el poder i utilitzant el testimoni com a mitjà per provocar canvis en favor de les poblacions.

La “Memòria d’Activitats 2014. Reptes, dilemes, assoliments i fracassos de la nostra acció” està disponible en aquest enllaç. També podeu descarregar vídeo, memòria i fotografies en aquest enllaç (fins el 4 d’agost).

Comparteix

Icona de pantalla completa