Diari La Veu del País Valencià
L’ús de les TIC a l’Euram se situa al voltant del 75% respecte a altres regions europees
Euram.

La classificació de ciutats intel·ligents l’elabora anualment el professor Cohen a partir de 400 elements, si bé els darrers rànquings s’han centrat en 62 indicadors, classificats en sis dimensions: medi ambient, mobilitat, govern, economia, població i qualitat de vida.

El concepte ‘smart city’ (ciutat intel·ligent) parteix de les possibilitats d’aprofitar la tecnologia actual i futura per convertir les ciutats en llocs on viure millor i on es generi progrés econòmic.

En la classificació de 2013 Barcelona se situa per darrere de Copenhaguen, Amsterdam i Viena, i per davant de París. Aquest reconeixement és bàsic per captar inversions, atraure talent i generar oportunitats laborals. Barcelona es qualifica com a ciutat intel·ligent per la seva capacitat de relacionar i aplicar tecnologia en l’urbanisme i la seva pròpia transformació urbana.

Font: Índex elaborat per Fast Company, empresa dirigida pel professor Boyd Cohen.
Un dels elements que defineixen les ‘smart cities’ és l’ús de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) per part dels habitants d’una població. A continuació presentem dades de 2014 d’ús de les TIC a l’Euroregió de l’Arc Mediterrani (Euram) en relació a diferents regions europees. En concret estudiem 3 indicadors: llars amb accés a Internet, individus que utilitzen Internet i individus que compren per Internet.

Pel que fa a les llars amb accés a Internet, s’observa com les regions del nord d’Europa presenten percentatges més alts: Holanda, Suècia, Dinamarca i Anglaterra es troben en les primeres posicions. L’Euram es troba en la posició 23, amb un 75% de llars amb accés a internet. En la delimitació que fa Eurostat de l’Euram no s’hi inclou la Catalunya Nord, si bé disposem de la dada aïllada pel Llenguadoc-Rosselló. Observem que aquesta regió presenta una connectivitat a les llars del 86% i això la situa a la posició 17.

Si Eurostat inclogués el Llenguadoc-Rosselló als territoris de l’Euram, augmentaria el percentatge actual del 75% de llars amb accés a Internet. Dins de l’Euram, cal destacar que Catalunya i les Illes Balears presenten un percentatge del 78% que està per sobre del total d’aquesta euroregió. I el País Valencià amb un 71% fa baixar el percentatge total de l’Euroregió de l’Arc Mediterrani. També cal destacar que l’Euram es troba lleugerament per sobre de l’Estat espanyol, que presenta un percentatge del 74%.

Font: Eurostat. Nota: l’Euram no inclou la Catalunya Nord.
En relació al segon indicador –individus que utilitzen Internet– l’anàlisi és similar a l’anterior: les regions del nord d’Europa prenen les primeres posicions. L’Euram se situa a la posició 22 amb un 73%. El Llenguadoc-Rosselló es troba a una posició 16 i amb un percentatge del 84%, que faria pujar de nou la mitjana si aquesta dada s’inclogués en la definició d’Euram feta per Eurostat. De nou Catalunya i les Illes Balears destaquen en el conjunt de l’Euram –amb un 75% i un 78% respectivament– i el País Valencià es queda enrere amb un 69%. L’Euram segueix estant lleugerament per sobre de l’Estat espanyol, que presenta un percentatge del 71% de persones que utilitzen Internet.
Font: Eurostat. Nota: l’Euram no inclou la Catalunya Nord.
Finalment, pel tercer indicador, individus que compren per internet la tendència en el rànquing és la mateixa però les percentatges disminueixen en general. L’Euram pren la posició 22 amb un 40%. Destaquen a les primeres posicions les regions d’Anglaterra, Suècia, Dinamarca i Holanda. El Llenguadoc-Rosselló es troba en la posició 12 amb un 71%, percentatge que milloraria el de l’Euram si s’inclogués en la definició feta per Eurostat. Dins de l’Euram, Catalunya i Illes Balears están per sobre del total amb un 45% i 46% i el País Valencià està de nou per sota, amb un 32%. L’Euram segueix estan lleugerament per sobre de l’Estat espanyol, que presenta un percentatge del 37%.
Font: Eurostat. Nota: l’Euram no inclou la Catalunya Nord.
A mode de conclusió global, podem dir que la disponibilitat i l’ús d’Internet a l’Euram presenta percentatges considerables, ja que es troba al voltant del 75%. Però encara hi ha camí per recórrer en relació al pas següent, que és la compra per Internet, on el percentatge està al voltant del 40%.

Font: Observatori de l’Euram de l’Institut Ignasi Villalonga.

Comparteix

Icona de pantalla completa