Diari La Veu del País Valencià
‘El nou Pla del Xúquer perpetua la sobreexplotació dels aqüífers’
RedactaVeu / València

“La Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) continua repartint aigua per damunt de les possibilitats de recàrrega dels aqüífers de la Demarcació del Xúquer”, segons denuncia E-Agró.

En aquest sentit, exposa, “com ja va passar en el 98, el nou Pla Hidrològic del Xúquer (PHX), sotmès actualment a exposició pública, planteja per al període 2015-2021 perpetuar unes concessions que són insostenibles i que empitjoraran encara més la situació de sobreexplotació que pateixen les masses d’aigua valencianes, tant subterrànies com superficials. “Aquest pla és aigua per a hui i set per a demà”, afirma Eva Tudela, presidenta d’Acció Ecologista-Agró.

“Aigua de paper”

Per aquest motiu, AE-Agró ha exigit en les seues al·legacions al PHX “que es revisen, controlen i limiten les concessions”. Per als ecologistes “no té cap sentit” que en un sistema en crisi, com és el de la Demarcació del Xúquer, es plantege augmentar les extraccions amb “aigua de paper”, cas de la generada per les depuradores, la modernització dels regadius o la dessalinització.

“Si volem recuperar el bon estat ecològic dels aqüífers i assegurar la disponibilitat d’aigua a mig i llarg termini, cal limitar les concessions i reduir les extraccions. No podem continuar consumint aigua com si fóra un recurs il·limitat”, argumenta Eva Tudela.

A més a més d’aquesta petició, en les seues al·legacions AE-Agró ha exigit a la CHX que, tal com estableix la normativa vigent, el nou pla “protegisca totes les zones humides del País Valencià”, ja que el document continua sense reconèixer aiguamolls com el Quadro de Santiago de Benicàssim (La Plana Alta) o la Marjal del Puig (l’Horta Nord). Els ecologistes també han sol·licitat a la CHX “que dote d’un veritable caudal ecològic a les zones humides”.

Foto: La Veu.

Millora de la qualitat de l’aigua de l’Albufera

Per exemple, al Parc Natural de l’Albufera de València, que una vegada més es queda sense una assignació d’aigua suficient que assegure la recuperació definitiva del seus valors ecològics. En aquest cas concret, els ecologistes demanen que l’aigua estalviada per la modernització dels regadius en comarques com la Ribera Alta, la Ribera Baixa o l’Horta Sud es destine a millorar la qualitat ambiental d’aquest parc natural. “Les aportacions existents i la gestió de l’aigua duta a terme fins al moment no són suficients per a millorar l’estat ecològic i revertir l’estat d’hipereutròfia que pateix la llacuna. Cal fer un pas més si volem recuperar l’Albufera”, afirma la presidenta d’AE-Agró.

Albufera de València.

Finalment, els ecologistes també han plantejat una sèrie d’al·legacions al PHX pel que fa a la contaminació per nitrats dels aqüífers, l’estat de conservació dels rius valencians, les masses d’aigua costeres naturals i la modernització dels regadius. Com explica Eva Tudela, “la modernització dels regadius no ha suposat grans millores ambientals. El teòric estalvi d’aigua que implica no s’ha aprofitat per a millorar l’estat de conservació de rius, marjals ni aqüífers. Ni tampoc per a reduir el consum ni les concessions. Simplement s’ha generat un mercat de l’aigua que només beneficia les comunitats de regants, que es dediquen a especular amb els excedents hídrics, que en molts casos s’inverteixen per a transformar conreus de secà en nous regadius o directament en més projectes urbanístics”.

Comparteix

Icona de pantalla completa