Diari La Veu del País Valencià
‘A València es comença a crear ocupació però continua l’infrafinançament’

Euram.

– Com valora el Col·legi el moment actual de creixement de l’economia valenciana?

L’economia de la Comunitat Valenciana ha iniciat un canvi de tendència durant el darrer any, tant en termes de creixement com quant a la recuperació de l’ocupació. En aquest sentit, mentre l’any passat Espanya va créixer un 1,4%, la Comunitat ho va fer un 2,1%, situant la previsió per a l’exercici 2015 per sobre del 3%.

El creixement ha estat impulsat per les exportacions i per sectors estratègics com ara el turisme, l’agroalimentari i l’automoció. També convé destacar la disminució de l’endeutament financer de les empreses i el superàvit a la balança de pagaments per compte corrent. Una part molt important d’aquest creixement es deu al turisme, motor de l’economia regional. L’any passat es va batre el rècord de turistes i aquest any fa la impressió que se superarà.

Un altre factor positiu és la recuperació del sector industrial, que havia perdut molt pes en el PIB regional a causa de la construcció principalment: entre 1995 i 2007 a penes va créixer un 0,65%, mentre que en el mateix període la construcció ho feia un 3,6%, els serveis un 3,2% i l’agricultura un 2,2%. Ara bé, la indústria ha tornat a guanyar protagonisme. L’any passat va créixer un 3,4% i ja representa el 18,8% de tot el PIB de la Comunitat Valenciana.

L’any 2014 es van crear 100.000 nous llocs de treball a la Comunitat, una cinquena part de tota l’ocupació generada a Espanya. La millor notícia va ser la creació neta d’ocupació al sector industrial, que ha permès crear llocs de treball més estables i qualificats.

A la part negativa se situa l’infra finançament de la Comunitat Valenciana per part de l’Estat, que genera un dèficit estructural per els cobrir serveis públics bàsics (sanitat, educació i benestar social) i limita extraordinàriament les possibilitats de despesa i inversió de la Generalitat, la qual cosa suposa un enorme llast per a l’economia de la Comunitat.

Font: Observatori de l’Euram de l’Institut Ignasi Villalonga.

Comparteix

Icona de pantalla completa