Diari La Veu del País Valencià
Acció pel Patrimoni Valencià reclama al Consell un ‘estatus propi’ per al Sant Pius V
EP / València

Acció pel Patrimoni Valencià, ha sol·licitat al Conseller de Cultura, Vicent Marzà, “un estatus propi” per al Sant Pius V, “la segona pinacoteca més important de l’Estat”, ha apuntat.

L’organització s’ha pronunciat d’aquesta manera en un comunicat, amb motiu dels problemes al centre museístic i el cessament de la seua directora Paz Olmos. Per açò, l’entitat cultural ha reclamat al nou Govern valencià una “vertadera revolució en el sistema organitzatiu del museu” perquè, segons ha justificat, les mesures que es puguen prendre en aquests mesos, “no poden ser un simple pegat per a tapar el vertader problema del museu”.

D’aquesta manera, ha destacat que, mentre que el Museu del Prado, o el MNAC de Barcelona gaudeixen d’una gestió “pròpia i autònoma”, en el Sant Pius “els nomenaments han sigut més propers a la ideologia política que a la vàlua cultural”.

Des d’Acció pel Patrimoni Valencià consideren “lamentable conèixer que un museu amb un patrimoni tan important, tinga solament un pressupost de 300.000 euros a l’any perquè és una simple almoina” i un “clar símptoma de les poques inversions que reben el poble valencià per part del Govern central, a més de les poques mires de futur del passat govern ‘popular’ en la Generalitat Valenciana”.

El president de l’entitat cultural, Luis M. Ramírez, no troba lògic que un museu amb quasi 150.000 visites, “no puga cobrar una entrada, ja que tots els diners recaptats aniria directament a Hisenda en compte de repercutir en la pinacoteca”.

“Aquesta situació és constant” i, mentre en altres centres culturals com el Teatre Real o el mateix Liceu de Barcelona s’alimenten en gran part de recursos estatals, centres com el Teatre Reina Sofia, en el cas del Museu de Belles arts Sant Pius V “pateixen l’oblit per part de l’Estat”.

CALENDARI

Per tot açò, Acció pel Patrimoni Valencià sol·licitarà al conseller Vicent Marzà un calendari perquè en menys d’un any, els respectius governs, tant l’autonòmic com l’estatal, donen un estatus jurídic propi al museu, a més de crear un ens tècnic per a desenvolupar polítiques culturals en tot el territori valencià.

En aquest sentit, han advertit que no es conformaran “amb el simple relleu d’un director per un altre” sinó que “cal realitzar un concurs per a triar el millor gestor, a més de traure totes les places vacants i disposar de personal adequat i amb la vàlua oportuna per a una bona gestió”. Sobre aquest tema, ha assenyalat que “un dels tècnics més rellevants i amb una excel·lent preparació com la de José Gómez Frechina, va decidir abandonar el museu”.

Comparteix

Icona de pantalla completa