Diari La Veu del País Valencià
Podem vol engolir Compromís per a les Estatals

RedactaVeu / EP / València.

El secretari general de Podem , Antonio Montiel, ha defensat aquest dimarts que aquest partit encapçale una candidatura autonòmica per a les pròximes eleccions generals com a “eix estratègic per al canvi” i “eix sobre el qual pivota el canvi” a l’Estat espanyol, de manera que per aquesta raó tinga “una visualització important”.

Així, ha indicat que en el procés de conformació d’aquesta coalició, en què podria estar Compromís, açò no ha de contemplar-se com “un problema de denominació” sinó d'”estratègica política de canvi”.

Montiel ha destacat que “cal pensar en clau d’eleccions generals” i ha descrit Podem com “una espècie de nau d’abastiment on troben lloc forces del canvi de diferents territoris”.

“El que és raonable, per tant, és que la marca Podem aparega en primer lloc per a donar dimensió de projecte estatal i que després vaja acompanyada de les diferents marques de caràcter autonòmic, siga Marea Atlàntica, Compromís” o uns altres, ha plantejat en aquest sentit. D’aquesta forma, ha agregat que “es pot jugar” però ha insistit que el seu partit “ha de ser l’element aglutinador perquè estem en clau general”.

Antonio Montiel ha repetit que “no és un problema de denominacions ni d’ordre” respecte a quin nom va primer o després en la designació d’aquesta coalició sinó una “qüestió d’estratègia política”, tenint en compte que “Podem és en aquest moment la força que encarna la renovació política” a l’Estat espanyol i “la voluntat de canvi de milions d’espanyols i espanyoles”.

El també portaveu d’aquest partit en les Corts Valencianes ha estimat “lògic” que atenent a aquesta “coherència” la seua formació tinga “una posició de major visibilitat” i ha matisat que “açò no impedeix acords”.

Antonio Montiel ha comentat que Podem té “oberta una consulta ciutadana, un referèndum, per a conèixer el posicionament de la ciutadania entorn a acords de caràcter autonòmic” encaminats a “construir majories de canvi” i ha dit que aquest procés situa la seua formació “millor per a encarar les negociacions amb els grups amb els que construir eixes majories de canvi en cada autonomia”, entre ells Compromís.

Així mateix, el parlamentari ha opinat que les converses en aquesta línia “estan seguint un ritme normal” i ha estimat “lògic que les forces que integren Compromís realitzen les seues pròpies consultes i tinguen les seues reunions internes”.

Montiel ha manifestat que la conformació d’un futur “grup parlamentari no té perquè ser un problema”. “Nosaltres estem pensant també en una alternativa valenciana i, per tant, en un grup parlamentari que siga referent polític valencià” i que enfortisca “la imatge” dels valencians “com a comunitat” i “la construcció d’un projecte polític autònom”.

“No hi haurà cap problema, no hi ha cap escull. És una qüestió d’encaixar, com hem fet en l’acord del Botànic”, ha subratllat.

Morera: Compromís es planteja “tenir un grup parlamentari fort” en la Cambra baixa

Per la seua banda, el secretari general del Bloc i president de les Corts, Enric Morera, ha assegurat, preguntat també després de la visita de la Sindicatura de Comptes per la conformació d’una coalició de Compromís amb Podem per al Congrés i pel lloc que cadascuna d’aquestes formacions ha d’ocupar en la seua designació, que Compromís es planteja “tenir un grup parlamentari fort” en la Cambra baixa.

“Jo sóc partidari de tenir un grup parlamentari com Compromís en el Congrés i seguir avançant a representar el País Valencià” en aqueixa institució ja que “si no tenim una força que defense sense subordinacions i sense intermediaris els interessos” d’aquesta autonomia “ens tornaran a prendre el pèl i a marginar econòmicament en l’infrafinançament i en la infrainversió”.

Morera ha assenyalat que en aquest procés “totes les opcions estan obertes”. No obstant açò, ha ressaltat la necessitat en dit camí d’escoltar “les bases” a partir d'”un referèndum democràtic” com el que impulsa en el Bloc.

Respecte a “la forma i concreció de les possibles aliances” ha insistit en la idea i ha explicat que “des del Bloc s’ha plantejat i s’ha proposat a Compromís que es decidisca democràticament des de la base”. “És una qüestió que considerem clau per a aconseguir el nostre objectiu, continuar avançant i defensant els interessos estratègics de la Comunitat Valenciana”, ha asseverat.

Preguntat de nou per la designació d’aquesta possible candidatura i per si Compromís hauria d’ocupar el primer o el segon lloc davant o darrere de Podem, Morera ha repetit que és “partidari de tenir un grup parlamentari potent” i de “prendre l’acord que prenga la base” del partit. “Totes les opcions estan obertes, no tanquem cap porta. Totes les opcions poden encaixar”, ha dit.

Comparteix

Icona de pantalla completa