12:19 Manipulació, saqueig i mort de RTVV. 9 anys de l'accident del metro

El llibre recull més de 20 entrevistes al voltant del tancament de la radiotelevisió pública valenciana
2 juliol 2015 01:00h
12:19 Manipulació, saqueig i mort de RTVV
RedactaVeu / València

9 anys després del tràgic accident de metro de València, en el qual van morir 43 persones i 47 en van resultar ferides, i quan l’AVM 3 Juliol acaba d’anunciar que la d’aquesta setmana serà l’última de les concentracions a la plaça de la Mare de Déu de València per a exigir que s’aclarisquen les causes reals de l’accident, ningú dubta que el tractament informatiu que RTVV va fer de l’accident simbolitza dramàticament la utilització del canal públic com a aparell propagandístic al servei del poder polític. Garrote afirma en el llibre que “els responsables de silenciar l’accident del metro (…) haurien d’estar totalment inhabilitats per a exercir qualsevol responsabilitat en un mitjà públic”.

Les conseqüències que per a la credibilitat i el prestigi del mitjà públic va tindre el tractament de l’accident, el més greu ocorregut a l’Estat espanyol, centren també bona part de les reflexions d’altres entrevistats, entre ells, els mateixos extreballadors de RTVV, que assumeixen diferents graus de responsabilitat. El que va ser president del Comité d’Empresa, Vicent Mifsud, explica que “l’acusació que els treballadors de RTVV van callar durant la tragèdia del metro és falsa. Es va demanar la dimissió immediata de Pedro García (director de RTVV) i Lluís Motes (subdirector d’informatius) però el comunicat va tindre una breu referència al diari Levante EMV i poca cosa més. (...) En aquell moment la societat i no només els treballadors de RTVV, no va saber veure la gravetat del que havia passat”. “La cobertura que vam fer sobre l’accident del metro és una de les pitjors experiències que he tingut com a persona i com a periodista”, assumeix Carmesina Franch, redactora dels informatius de Canal 9 i una altra de les veus entrevistades a “12:19 Manipulació, saqueig i mort de RTVV”. 

L’actual vicepresidenta de la Generalitat, Mònica Oltra apunta que “no s’hagueren pogut tapar coses com l’accident del metro ( ...) si els treballadors no hagueren fet deixadesa diguem-ne, de la seua funció ciutadana. (...) Tots tenim responsabilitats, com la tenim els ciutadans d’haver sustentat durant tants anys un govern que abusava del poder i de nosaltres”.

12:19 Manipulació, saqueig i mort de RTVV aporta les claus del fracàs de la radiotelevisió pública valenciana, contades des de dins i en primera persona pels seus protagonistes, amb testimonis d’extreballadors de la cadena pública com Maribel Vilaplana, Julià Àlvaro, Salut Alcover o Vicent Mifsud, però també amb visions externes de polítics, juristes i periodistes que  analitzen la desfeta. El llibre, compilat per la periodista Pura Requena,  recull part de les entrevistes que es van realitzar per al documental “12:19 Temps de Silenci” de la productora EME&EME, amb la participació de Televisió de Catalunya.
 
next