Diari La Veu del País Valencià
L’informe del Consorci per al Macroabocador de la Ribera està clarament manipulat
RedactaVeu / l’Alcúdia

La Plataforma contra el Macroabocador de la Ribera ha assegurat que l’informe que ha presentat el Consorci de Residus “està clarament manipulat”. Així de contundents es mostraren en la roda de premsa que celebraren ahir conjuntament amb l’Ajuntament de l’Alcúdia. Estaven presents Eduardo Ruiz-Dorizzi, hidrogeòleg autor de l’estudi, Néstor Ferrando, president de la plataforma i representants dels tres grups polítics presents a l’Ajuntament de l’Alcúdia.

En la seua intervenció, l’alcalde de l’Alcúdia, Robert Martínez ha afirmat que l’informe encarregat pel Consorci de Residus per a justificar la idoneïtat de la ubicació del macroabocador “està manipulat per a fer-lo a mida de les expectatives de l’alcalde de Guadassuar”.

Aquest projecte, ha afirmat Martínez, “amaga el gran negoci de José Ribera, ja que la instal·lació és la solució a l’enorme problema d’endeutament que té Guadassuar. Les xifres més pessimistes li adjudiquen uns 600.000 euros anuals si va avant el projecte, la qual cosa per a un ajuntament de 4 milions d’euros de pressupost, és una quantitat importantíssima”.

El que sembla que queda prou clar, segons l’autor de l’estudi encarregat per la Plataforma, l’hidrogeòleg Eduardo Ruiz-Dorizzi, és que la ubicació oferta per l’alcalde de Guadassuar, “no és apta ni geològicament ni hidrogeològicament, i que a més, incompleix diverses restriccions reflectides en el reial decret 1481/2001, la més evident, la distància a la Sèquia Reial, que en cap cas hauria de ser de menys de 250 metres, en canvi, en l’informe consta una distància de 35 metres”.

Pel que fa a les anàlisis de permeabilitats, Ruiz Dorizzi afirma que en l’assaig fet per al projecte de l’abocador no és representatiu en cap manera de l’àrea definida per a l’abocador; així que s’incompleix la legislació vigent pel nombre mínim d’assajos de permeabilitat in situ i que les anàlisis fetes per la promotora han fet un mostreig totalment dirigit i no representatiu.

Probabilitat de contaminar l’aqüífer

A més d’això, en l’estudi s’afirma que hi ha alta probabilitat de contaminar l’aqüífer (la zona està assenyalada d’alta vulnerabilitat d’aqüífers en el mapa oficial de risc de contaminació de Conselleria) i que aquest pot arribar sense depurar als Ullals del Riu Verd, que està protegit com a LIC i, a més com a aiguamoll.

Sobre les possibles afeccions a aigües superficials, l’estudi conclou que, en cas d’haver alguna trencadura a la bassa de lixiviats, es podria produir un abocament contaminant de gran volum sobre el canal principal de la Sèquia Reial, que alimenta directament l’Albufera. Per escorrentia, els lixiviats podrien també afectar els Ullals del Riu Verd. Per altra banda, si hi haguera, com ja ha passat altres vegades, un trencat en les canonades de la Sèquia Reial, es podria produir una inundació i desbordament de la basa de lixiviats i del got de l’abocador.

Nestor Ferrando, president de la Plataforma, ha afirmat que les al·legacions que faran a l’Autorització Integral Ambiental de la Conselleria es basaran en aquest estudi, que ha confirmat les seues sospites que el lloc escollit “no era en absolut adequat per a unes instal·lacions d’aquestes característiques”.

Ferrando ha afegit que els residus “hui en dia tenen un gran valor si se saben gestionar, cosa que no està passant ni està previst que passe”. A la plataforma li sembla totalment “insuficient” la gestió sobre el fem orgànic, que està previst que arribe només al 9%, estrictament el mínim que mana la llei. A Ferrando li crida també l’atenció l’escassa capacitat de gestió de la nova planta projectada, que serà només de 10.000 tones, quan a hores d’ara ja hi ha un rebuig de 120.000.

Els altres dos regidors de l’Ajuntament de l’Alcúdia presents a la roda de premsa també han pres la paraula, Paco Sanz ha qualificat el projecte de “despropòsit” i ha advertit que encara que el projecte és per a 20 anys i està pensat per a la zona Ribera-Valldigna, “ningú no ens pot assegurar que no acabe rebent també el fem de zones limítrofes que no compten amb instal·lacions pròpies, i que no s’allargue en el temps i es facen successives ampliacions”. Jaume Part ha afirmat que el PP de l’Alcúdia sempre ha estat i sempre estarà en contra d’aquest projecte, perquè considera que ni la ubicació ni les condicions són les ideals.

Comparteix

Icona de pantalla completa