Diari La Veu del País Valencià
Avançaments més segurs amb l’EYES valencià. Vídeo
RedactaVeu / EP / València

Investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV) han ideat EYES, un nou sistema per a smartphones i tauletes electròniques -en fase de prototip- amb l’objectiu de contribuir a fer més segurs els avançaments en carretera.

EYES proporciona ajuda visual al conductor a l’hora de realitzar maniobres d’avançament i també és d’utilitat en aplicacions de seguiment de cotxes autònoms (platooning). L’aplicació ha sigut desenvolupada per investigadors del Grup de Xarxes de Computadors del Departament d’Informàtica de Sistemes i Computadors de la UPV.

“En escenaris on els avançaments constitueixen maniobres de trànsit crítiques, com poden ser en carreteres estatals de doble sentit, vies amb baixa visibilitat i en situacions amb vehicles de grans dimensions, el sistema constitueix un element de seguretat per a ajudar a reduir el nombre d’accidents”, explica Juan Carlos Cano, investigador del Grup de Xarxes de Computadors del Departament d’Informàtica de Sistemes i Computadors de la UPV.

>
Informació “en temps real” per fer la maniobra “en el moment just”

En oferir informació “en temps real”, permet prendre la decisió d’iniciar la maniobra d’avançament “en el moment just”, explica Cano. EYES s’executa de forma “completament autònoma” sense necessitat d’intervenció del conductor. Una vegada comprovats diferents test de validació per a garantir el sentit i direcció dels vehicles, l’aplicació “rep i mostra en temps real en la tauleta o smartphone el vídeo de la carretera tal com és observat des d’un dels vehicles que ens precedeix”.

D’aquesta forma, ofereix informació “addicional” perquè el conductor puga decidir el “millor moment” per a avançar en situacions de visibilitat reduïda. Per a la transmissió de la imatge, EYES utilitza un sistema basat en tecnologia Wifi que estableix connexions “punt a punt” entre els diferents vehicles d’una forma completament transparent a l’usuari. D’aquesta forma no depèn de la utilització de sistemes de comunicacions cel·lulars 4G.

“Especialment útil” en la reducció visual dels vehicles de gran grandària

“EYES proporciona una millor vista de la carretera, i de qualsevol vehicle que circula en sentit contrari. I és especialment útil quan la vista frontal del conductor està bloquejada per vehicles de gran grandària, reduint així el risc d’accidents. Es tracta d’un sistema innovador i que podria estar a l’abast de qualsevol usuari”, incideix l’investigador.

En el seu desenvolupament han participat, a més de Juan Carlos Cano, Subhadeep Patra, Carlos T. Calafate i Pietro Manzoni, tots ells del Grup de Xarxes de Computadors del Departament d’Informàtica de Sistemes i Computadors de la Universitat Politècnica de València. Els investigadors de la UPV presenten aquesta setmana el seu treball en el congrés ‘International Conference on Ad hoc Networks and Wireless’ (ADHOC-NOW 2015) que se celebra a Atenes.

Comparteix

Icona de pantalla completa