Diari La Veu del País Valencià
AE-Agró demana revisar les ajudes públiques al Bioparc
RedactaVeu / València

El passat mes de maig, l’associació Projecte Gran Simi denunciava públicament que el Bioparc de València estava traslladant de manera “negligent” joves ximpanzés a altres zoològics per motius merament econòmics. Segons aquesta associació, l’objectiu d’aquesta “ruptura forçosa dels llaços familiars” és obligar els adults que romanen en aquestes instal·lacions a tornar a reproduir-se. Perquè les cries “atrauen més públic”. Projecte Gran Simi arribava a qualificar aquests fets com “pràctiques d’explotació sexual que vulneren els seus drets elementals i bàsics”.

Acció Ecologista-Agró considera que l’Ajuntament de València “no pot continuar fent la vista grossa” amb aquest tipus d’actuacions que impulsa Rain Forest, l’empresa concessionària del Bioparc, la filosofia conservacionista de la qual sembla reduir-se a quadrar els balanços comercials.

Per això, l’organització ecologista demana al nou equip de govern de la capital del Túria que aplique un major control ètic a la gestió del zoològic del Parc de Capçalera que realitza Rain Forest .

En aquesta línia, AE-Agró també emplaça el nou Ajuntament a revisar la seua política municipal d’ajudes al Bioparc, un projecte de gestió privada deficitari a pesar de les continues injeccions de diners públics. Actualment Rain Forest està pagant una sèrie de préstecs per valor de 45,4 milions d’euros (9 milions a l’Institut Valencià de Finances, 20,7 milions a Bankia, 8 a Caixa Catalunya i altre de 7,7 al BBVA) que l’han obligat a presentar un pla de viabilitat econòmica per al refinançament del seu deute. Per a dur a terme l’operació, els bancs van exigir a la concessionària del Bioparc un aval de l’Ajuntament de València, que l’anterior junta de govern va aprovar.

Milions d’euros d’injeccions

A més a més de convertir-se en avalista del deute de Rain Forest, durant l’etapa de Rita Barberá com a alcaldessa, el govern de la ciutat va injectar 1,8 milions d’euros en les arques del Bioparc per al seu “equilibri patrimonial” i es va fer càrrec d’una campanya publicitària valorada en 298.000 euros. A aquestes ajudes, cal sumar els 900.000 euros de la “subvenció indirecta” que anualment rep Rain Forest de l’Ajuntament per a abaratir les entrades del Bioparc i també l’explotació comercial de les 800 places de l’aparcament del Parc de Capçalera.

En principi, aquest aparcament no figurava com a font d’ingressos en els plecs de condicions de la concessió del Bioparc i estava concebut per a donar servei a tot el Parc de Capçalera. Tanmateix, als dos mesos de l’obertura del zoològic, Rain Forest va posar preu al seu ús amb el vistiplau de Rita Barberá. “Però, la mesura no ha donat els resultats esperats”, explica Agró, ja que segons el pla de viabilitat del Bioparc, l’aparcament no és rendible ja que el 90% de les places no s’utilitzen des que són de pagament.

AE-Agró espera que el nou equip de govern de València, encapçalat per Joan Ribó, “deixe de donar un tracte preferent a Rain Forest”. Aquesta empresa, durant els seus huit anys de gestió del Bioparc, ha impulsat una “dubtosa política de conservació i investigació i, a més a més, ha sigut incapaç de complir amb els seus compromisos”, denuncia l’entitat ecologista.

Precisament per un d’aquests incompliments, la Justícia està investigant una demanda contra Rain Forest. Concretament pel megaprojecte d’oci que va prometre quan signà la concessió del Bioparc i que a dia de hui només disposa d’un làser cafè i una guarderia. La resta de la superfície comercial són locals buits que pateixen contínues inundacions, ja que la concessionària no ha conservat les infraestructures com era la seua obligació contractual.

Comparteix

Icona de pantalla completa