Diari La Veu del País Valencià
Els xiquets suposen el 17% dels comensals de Casa Caritat
RedactaVeu / EP / València

El passat any es va caracteritzar per una “major presència” d’espanyols i dones demandat els seus serveis -aquestes ja representen el 50 per cent de l’assistència- i pel fet que els xiquets hagen suposat el 17 per cent dels seus comensals.

Amb aquesta activitat, l’entitat continua l’ascens en atencions iniciat en 2006, de manera que, des que va començar la crisi, el treball que realitza amb persones en risc d’exclusió social ha augmentat un 110%. En l’última dècada, Casa Caritat ha passat de repartir 150.000 racions d’aliment a més de 386.000.

La implantació dels seus serveis en les localitats de Paterna i Torrent, unida a la seua històrica presència a València, ha suposat que un major nombre de persones necessitades hagen pogut cobrir les seues necessitats bàsiques i iniciar un camí cap a la reinserció social.

“Hem vist passar pel nostre menjador social persones de tot tipus, la imatge de les quals s’allunyava de la que teníem de ‘desafavorits’: pares de família, pensionistes, parats de llarga durada als quals se’ls havia acabat la prestació o amb ingressos mínims, persones sense llar, immigrants irregulars o dones amb xiquets”, ha descrit el president de Casa Caritat, Antonio Casanova, que assegura que han sigut anys “molt complicats”.

En aquest servei de menjador, que es constitueix com un “observatori social de les necessitats dels valencians”, la presència de ciutadans espanyols (49 per cent) ha fregat la d’estrangers en 2014, que han disminuït set punts percentuals, principalment per la tornada als seus països d’origen i la mobilitat dins del territori estatal.

Foto: Casa Caritat València.

Pel que fa als usuaris, segons edats, el 40% de les persones que sol·liciten ajuda alimentària a Casa Caritat tenen entre 41 i 65 anys, un col·lectiu que té l’accés a l’ocupació “complicada amb el pas del temps” i amb el qual l’entitat treballa la seua reinserció social a través de tallers com el d’orientació laboral, en el qual se’ls informa, forma i acompanya en el procés de cerca d’ocupació.

Canvi de perfil

A més, s’ha produït un “canvi de tendència” en el perfil que habitualment s’associa amb les persones desafavorides. Per primera vegada, les dones representen el 50% de les persones que acudeixen a menjar diàriament a Casa Caritat. “Tradicionalment les dones s’han recolzat en xarxes socials i familiars i han hagut de veure’s davant una situació molt desesperada per a venir a un menjador social. Fa cinc anys representaven únicament el 24 per cent del total de comensals i ara ja són la meitat de les persones a les quals dispensem ajuda alimentària”, ha explicat Antonio Casanova.

També s’ha detectat un augment de l’atenció a xiquets, la presència dels quals, a més, es dobla en els mesos d’estiu i en períodes de vacances escolars. Durant 2014, a més, es va produir un “significatiu augment” dels menors que, acompanyats de les seues famílies, van ser acollits en l’alberg de Casa Caritat. Aquest recurs, que disposa de 70 places, va registrar 20.893 pernoctacions el passat any, un 10 per cent van correspondre a xiquets.

Es tracta de l’únic centre residencial a València no permanent que ofereix gratuïtament allotjament, manutenció i atenció psicosocial a homes, dones, xiquets i majors de 65 anys. En el cas dels menors d’edat, es procura que el seu pas per l’alberg siga el “més curt possible” i durant el temps que dura l’estada, si tenen menys de tres anys són atesos per l’escola infantil de l’Associació a València.

A més d’aquest centre educatiu, Casa Caritat té dues escoles infantils localitzades a Torrent (una d’elles de titularitat municipal). “Entre els tres centres vam atendre el passat any 106 xiquets en risc d’exclusió”, ha assenyalat Luis Miralles, vicepresident d’Assumptes Socials de Casa Caritat.

Increment de persones majors amb problemes físics i mentals

Des del Departament de Treball Social de Casa Caritat s’ha detectat un increment en el nombre de persones majors amb un augment “considerable” en el seu grau de dependència, tant per problemes físics com mentals.

De fet, segons l’entitat, cada vegada són més els usuaris que pateixen patologies mentals importants com esquizofrènia, depressió o trastorns d’ansietat i que requereixen tractaments especialitzats. Els majors de 65 anys representen el 3% dels usuaris de menjador i el 6% de les persones que pernocten en les seues instal·lacions. Des de l’entitat s’intenta que aquest col·lectiu puga accedir “en el menor temps possible” a residències de tercera edat.

En 2014, l’entitat benèfica va augmentar en un 5,6% els seus socis, que ja arriben als 3.634 i va comptabilitzar 4.058 donacions, que li van permetre afrontar unes despeses de més de 3,6 milions d’euros, “destinats a cobrir les necessitats bàsiques i treballar en la millora de l’autoestima, en la recuperació de la dignitat personal i en la reinserció social de milers de persones en risc d’exclusió”.

Comparteix

Icona de pantalla completa