Diari La Veu del País Valencià
Tràgedia a Kirguizistan: ‘L’allau els va arrancar de la paret i van morir’

Mor un alpinista d’Ontinyent per una allau a Kirguizistan

Les banderes de l’Ajuntament onegen a mitja asta en dol per l’ontinyentí mort a Kirguizistán

ACN / Barcelona.

Els tres alpinistes morts al Kirguizistan eren joves experimentats, membres del Centre de Tecnificació d’Alpinisme de Catalunya (CTAC) i es van veure sorpresos per una allau “imprevisible”. “Ha estat una desgràcia i fruit de l’atzar”, ha assenyalat el sotstècnic del CTAC, Elies Coll. Els finats són Àlex V., de 24 anys, veí d’Ontinyent i membre de l’Associació Esportiva Pallars; Josep C., de 24 anys, veí de Ripoll i membre del Grup Esportiu i Excursionista Gironí (GEiEG); i Pol R., de 18 anys – veí de Tarragona i membre de l’Agrupació Catalana Colldejou. Els cossos de les víctimes ja han estat traslladats a la capital del país, Bixkek, i s’està a l’espera de poder repatriar-los.

“Fa poca estona que m’ha informat que els cossos dels alpinistes han arribat a la capital del Kirguizistan i ara s’està fent tota la documentació necessària”, ha explicat el president de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), Jordi Merino. “La paperassa està en rus i s’ha de traduir. La companyia asseguradora ja ha posat un traductor i esperem que tot estigui al més aviat possible”, ha continuat Merino, que ha agraït la tasca de l’ambaixada espanyola situada al país veí, Kazakhstan. “Ha fet totes les gestions correctament i ara només falten els visats per la repatriació dels cossos. Tampoc hi ha vols regulars a la zona i sortiran en el primer vol que es pugui”, ha reconegut el president de la FEEC.

Una allau va impactar en la cordada dels tres joves

De banda del Centre de Tecnificació d’Alpinisme de Catalunya (CTAC), Elies Coll ha estat l’encarregat d’informar sobre el succés, que es va produir aquest diumenge a la gelera de Corona al cim d’Ak-Too, de 4.620 metres i dins el Parc Nacional d’Ala-Archa. “Ahir a les 18.45 hores em va trucar el cap de l’expedició, Toti Valés, dient que tenia molt poca bateria però que m’havia d’informar d’un tràgic succés: la mort dels tres alpinistes”, ha recordat Coll. “Pel que, sembla el grup de deu es va separar en tres cordades, una cosa completament normal, i va ser la cordada formada per l’Àlex, en Josep i el Pol la que va ser sorpresa per una allau en plena trajectòria d’ascensió”, ha comentat el sotstècnic del CTAC.

El CTAC, un equip d’elit de joves alpinistes

“L’allau els va arrancar de la paret i van morir. A partir d’aquí no sabem gaire coses més. L’únic que sabem segur és que ja no estan entre nosaltres”, ha lamentat Coll, qui ha detallat que les tasques de rescat s’han dut a terme pels mateixos membres de l’expedició amb l’ajuda d’un helicòpter de rescat local. “Les tasques de rescat dels tres cossos deuen haver durat unes deu hores, tot molt ràpid”, ha calculat el sotstècnic del CTAC, que ha explicat que el Centre de Tecnificació d’Alpinisme de Catalunya -creat el 2002- va nàixer amb l’objectiu de formar i crear un equip d’alt nivell d’alpinistes d’arreu de Catalunya.

“Són gent que tot i la seva joventut tenen una vasta experiència en escalada i muntanya i que ha estat seleccionada per fer el curs de dos anys del CTAC”, ha comentat Coll, que ha detallat que la formació comprèn activitats com escalada en roca, escalada en gel, esquí de muntanya, psicologia esportiva, tècniques d’autorescat i expedicions d’alta muntanya com la del Kirguizistan. “L’any passat la vàrem fer al Perú i enguany havíem triat el Kirguizistan perquè era un país poc conegut, molt muntanyós i que era un al·licient per als alpinistes”, ha comentat el tècnic del CTAC, que ha revelat que una de les intencions era obrir “una ruta inexplorada”.

L’expedició va arribar al país el passat 16 de juny i tenia previst retornar el 15 de juliol. Davant del tràgic succés, s’ha optat per cancel·lar l’estada al Kirguizistan i retornar a Catalunya.

Comparteix

Icona de pantalla completa