Diari La Veu del País Valencià
Mor Gunther Schuller, faent del gresol americà
Sixto Ferrero

Segons citen mitjans nord-americans diumenge a les 7.55 mentre sonava al costat del seu llit l’Oda a la Alegria de Beethoven, el també descendent germànic, va morir als 89 anys.

Gunther Schuller era novaiorquès (22 de novembre de 1925), d’ascendència alemanya, però tota la seua vida ha estat lligada a la música americana, bé com a trompista, instrument amb el qual ocupà diferents faristols en diferents orquestres com per exemple l’American Ballet Theatre, la Cicinnati Symphony Orchestra i finalment la Metropolitan Opera Orchestra de New York.

Però, realment fou la seua vessant com a compositor, escriptor i historiador i jazzmen la que el posà als llibres de text. En 1959 batejà el terme Third Stream, el qual definia una música on combinava de manera harmònica, o com ho defineix Alex Ross “una germanor bella, una germanor de músiques que es complementen i fructifiquen entre sí”, el jazz i la música clàssica.

En 1955 havia creat juntament al pianista John Lewis la Modern Jazz Society. Compondrà al voltant de 160 partitures que comprenen obres per a grup de jazz, de vegades amb orquestra, música de cambra o orquestral, i òperes com The Visitation (1966), Variants on a theme Thelonius Monk (1960) i Treemonisha sobre Scott Joplin.

>
El crític nord-americà Alex Ross en destaca que “la seua música comprèn la diversitat humana i el pluralisme, sense confrontaments ni competències, sinó que és el resultat lògic del gresol americà”.

Comparteix

Icona de pantalla completa