Diari La Veu del País Valencià
El Telenotícies de TVE no va cobrir l’entrada de Blasco a la presó

Mèdia.cat

Dilluns l’exconseller popular Rafael Blasco va entrar finalment a la presó de Picassent després que el TSJ valencià confirmés una condemna de sis anys i mig pel desviament de fons destinats a cooperació en una trama corrupta.

Els fets eren, indiscutiblement, una notícia política de primer ordre. En tres dècades, només uns altres vuit consellers autonòmics han estat condemnats als Països Catalans i no tots ells han fet efectiu el seu ingrés a la presó.

Tot i això, la notícia només va ser portada als diaris impresos al País Valencià. A Barcelona la consulta d’UDC i a Madrid “l’escàndol” dels tuits del llavors regidor Guillermo Zapata van copar tot l’espai de les primeres planes.

Però els serveis informatius de RTVE van anar encara més enllà. El Telenotícies del migdia del 15 de juny de la televisió pública espanyola ni tan sols mencionà l’empresonament. L’informatiu obre amb pràcticament sis minuts dedicats a la política que se centren en el cas de Zapata –d’un abast obvi molt més local que el de Blasco- i la renúncia de José Antonio Griñán com a senador autonòmic per la seva vinculació amb el “cas dels ERO”, uns fets notablement menys greus. Les úniques mencions a València en tot el programa és l’arribada del nou alcalde valencià Joan Ribó en bicicleta al consistori i un simulacre d’evacuació d’un vaixell de passatgers.

Tampoc va informar de l’empresonament de Blasco Los desayunos de TVE, el programa matinal informatiu a pesar que s’estava emetent en el precís moment en què l’exconseller entrava a Picassent, però la direcció del programa no va considerar rellevant cobrir-ho en directe.

El “comunista Blasco” de l’ABC

Qui sí que va informar dels fets va ser ABC, però d’una forma peculiar. En la majoria de peces, el diari de Vocento oblida mencionar als titulars el partit en què militava Blasco, a qui sempre s’hi refereix com “l’exconseller”.

En canvi, en un perfil del polític empresonat, ABC sí que li atribuïa una ideologia, la de “comunista”. L’article fa referència al pas de Blasco pel Front Revolucionari Antifeixista i Patriota (FRAP), un grupuscle dels anys 70 que va practicar la lluita armada contra el franquisme fins a la seva autodissolució el 1977, motiu que li va costar una altra estada en presó. A pesar dels 40 anys transcorreguts i els obvis canvis ideològics, el diari no té cap problema en definir Blasco com a “vell comunista”, una expressió que seria aplicable si encara mantingués aquells ideals. L’article dedica pràcticament tot l’espai a explicar les militàncies de Blasco al FRAP i al PSOE, mentre que les seves responsabilitats en governs del PP valencià –15 anys- es limiten al penúltim paràgraf.

Per si no n’hi hagués prou, la capçalera conservadora considera com a “tèrbol” un passat de militància antifranquista, defineix el FRAP com a “terrorista”, a pesar que només va enfrontar-se al règim feixista i va dissoldre’s amb l’arribada de la democràcia. A més, atribueix erròniament l’impuls del FRAP al PCE, encara que en realitat era un grup vinculat a un altre partit comunista, el PCE (m-l), obertament enfrontat a la formació que llavors dirigia Santiago Carrillo.

Però no és el primer cop que ABC publica un perfil de Rafael Blasco on dilueix el fet que les seves condemnes provenen per la seva activitat com a conseller del PP. En un altre, publicat després de la primera sentència del TSJ el maig del 2014, l’anomenava “el polític que va ensopegar dues vegades amb la mateixa pedra” se centrava en els problemes judicials de Blasco durant la seva etapa com a conseller socialista a la dècada de 1980.

Comparteix

Icona de pantalla completa