Diari La Veu del País Valencià
Serenates a La Nau: sonorament atractives, diversament fidels
Sixto Ferrero / València

Tot i que la data d’inici d’aquesta edició 2015 del festival Serenates a La Nau, organitzada per la Universitat de València i la Unitat de Música de CulturArts (els col·laboradors són l’Ajuntament de València, l’AVL, l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València, la Fundació Bancaixa, la Fundació Banc Sabadell i Heineken España) serà el proper 24 de juny al claustre del Centre Cultural La Nau de la susdita universitat, una fita d’especial justificació artística i social serà el preàmbul a una edició de la qual s’espera diversitat d’estètiques, de conjunts i una mica de fidelitat universitària «cultura-musical». Merescudament, la Nit de Sant Joan la Universitat de València li farà entrega de la seua Medalla al músic, compositor, dramaturg,… i artista vinarossenc Carles Santos.

El festival oferirà deu concerts compresos entre el 24 de juny i el 6 de juliol, encara que cal tenir en compte que el concert de l’Orfeó Universitari de València juntament a l’Orquestra Barroca del Conservatori Superior de Castelló els quals interpretaran l’òpera ‘Dido i Aeneas (H. Purcell) s’oferirà dos dies consecutius, diumenge 28 de juny i dilluns 29.

Tots els concerts del festival seran al claustre del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, on es podrà gaudir dels concerts a l’aire lliure, els quals començaran a les 22.30h. Les entrades tenen un preu de 3 euros (es poden adquirir de manera anticipada a partir del 15 de juny: http://www.latenda.es/entrades o a la Botiga del Centre Cultural La Nau. El dia de concert també es poden adquirir a la taquilla habilitada a partir de les 20.00h).

El 24 de juny es podrà gaudir de ‘Cantúria Cantada’, obra per a cor mixt que recull les obres corals de Carles Santos. Una obra que guanya un colpidor impacte tant per la musicalitat contemporània de les veus com per la seua vessant performativa i teatralitzada,… peculiarment no hi ha cap piano, però, el paper de Carles Santos tampoc és principal, tanmateix l’autoria és recognoscible automàticament. El concert l’oferiran Carles Santos i el Cor de la Generalitat Valenciana sota la direcció de Dolors Ricart qui ha treballat juntament al músic vinarossenc en diversos teatres (Teatre Lliure) i festivals com el Festival Grec de Barcelona (on s’estrenà en 2012) o al Palau de la Música Catalana (on es va reestrenar en 2014).

El 26 de juny seguirà la sinèrgia de les veus, però, serà el cor de dones A cau d’orella sota la direcció de Mònica Perales, les quals oferiran un concert basat en música per a cor (de veus femenines) dels segles XX i XXI.

Tot seguit s’inicia un nou interval en el festival de serenates, ja que des del 28 fins el 3 de juliol, els concerts estaran a càrrec de diverses orquestres universitàries, l’orquestra barroca del Conservatori Superior de Castelló i l’Orfeó Universitari de València. 28 i 29 de juny s’interpretarà l’òpera barroca ‘Dido i Aeneas’ la primera òpera del compositor anglès Henry Purcell a càrrec de l’Orquestra Barroca del Conservatori Superior de Castelló i l’Orfeó Universitari de València, sota la direcció musical de Francesc Valldecabres i la direcció d’escena d’Amparo Urieta els quals proposen una revisió contemporània de l’amor de la reina de Cartago Dido i l’heroi troià Aeneas.

El 30 de juny serà l’actuació de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, sota la direcció d’Hilari Garcia Vázquez i l’actuació com a soprano solista de Belén Roig que oferiran un programa que ben bé es podria qualificar com a nacionalista musical, o postromanticista, en qualsevol cas s’escoltarà la ‘Marxa Burlesca de M. Palau, la ‘Bachiana brasileira núm. 5’ d’Heitor Villa-Lobos i la ‘Simfonia núm. 8, opus 88’ d’Antonin Dvořák.

>

L’1 de juliol serà l’ocasió per escoltar l’Orquestra Filharmònica de la Universitat d’Alacant sota la direcció de Mihnea Ignat amb un programa romàntic i gaire interpretat amb la ‘Simfonia núm. 3 Heroica, en mi bemoll major, Op. 55’ de Beethoven i el ‘Concert per a violoncel i orquestra en la menor, Op. 129’ de R. Schumann el qual estarà interpretat per Fermín Villanueva. L’endemà (2 de juliol) serà moment per escoltar un programa interessant amb l’Orquesta Universitària de Múrcia sota la direcció Jorge Losana, entre l’estil galant i el classicisme, amb ‘l’Obertura’ del compositor clàssic G. Paisiello (molt famós per la seua òpera ‘El barber de Sevilla’ anterior a la de Rossini), el ‘Concert per a flauta en re menor” de K. P. E. Bach un dels fills de Johann Sebastian Bach i un del principals compositors de l’estil galant, també precursor del classicisme, el qual estarà interpretat pel flautista David Gutiérrez, i la ‘Serenata per a orquestra núm. 9 en re major «Posthorn», K. 320” de Mozart, obra estrenada per a una cerimònia universitària a Salzburg en 1779 (el subtítol es deu al solo de trompa de posta, «aquella icona del servei de correus»)

Finalment aquest interval orquestral universitari el conclourà l’Orquestra de la Universitat de Granada, sota la direcció de Gabriel Delgado Morán, els quals oferiran l’Obertura de l’òpera ‘Le nozze di Figaro’ de Mozart i el ‘Concert per a violí i orquestra núm. 5, en la major K. 219’ de Mozart (sovint conegut com a ‘Concert Turc’) i acabaran amb la ‘Simfonia núm. 9, Op. 65’ de Dmitri Xostakóvitx on la II Guerra Mundial és posada en música pel compositor soviètic. Segons s’apunta, la confluència d’orquestres universitàries, —tan ben avingudes al festival—, es deu a “l’assistència a les jornades ‘Sinergia’ organitzades per la Universitat de València, per a la creació d’una xarxa d’orquestres universitàries espanyoles”.

Diumenge, 5 de juliol capgirarà, sens dubte, l’ambient i la sonoritat amb els Spanish Brass Luur Metalls juntament a l’ensemble de metalls i percussió de l’Orquestra Jove de la Generalitat Valenciana. El festival clourà el dia 6 de juliol amb Capella de Ministrers els quals oferiran ‘Lo plant d’amor: música per a llegir Roís de Corella’.

>

Comparteix

Icona de pantalla completa