Diari La Veu del País Valencià
Última hora: se suspèn el debat sobre el TTIP
RedactaVeu / Brussel·les

Sebastià ja va criticar la decisió de retardar la votació en considerar que “es tractava d’una falta evident de consens- hi havia més de 50 esmenes presentades- dins de la gran coalició i com una manera d’escapar del control ciutadà que és el parlament”.

Primavera Europea valora “positivament” aquests desacords dins de la gran coalició i reitera el seu “absolut rebuig” al TTIP: “La pressió ciutadana i les mobilitzacions han tingut el seu efecte, hem de seguir en aquesta línia. Ens preocupa que les negociacions seguisquen amb el mateix nivell de secretisme que s’ha mantingut fins ara i ens preocupa especialment l’aprovació de l’ISDS, tribunals d’arbitratge paral·lels al servei de les grans multinacionals que podrien actuar en contra dels governs i els seus ciutadans”, conclou Sebastià, qui va gravar un vídeo recentment sobre el secretisme en les negociacions del TTIP: Jordi Sebastià i la càmera secreta del TTIP.

Els Verds/ALE i Primavera Europea ha llançat una campanya demanant el rebuig a l’ISDS i a la cooperació reguladora, dos instruments jurídics que donarien encara més poder a les multinacionals en detriment dels drets socials, medi ambientals, laborals, democràtics de la ciutadania i els Estats. Concretament s’ha impulsat l’Esmena 27 en la qual es demana que s’elimine el ISDS del tractat.

>

Des dels Verds/ALE havien fet una crida a tots els eurodiputats a votar l’Esmena 27, la qual deixa clar un posicionament de rebot rotund d’aquesta institució a l’ISDS:

Text de l’Esmena 27:

“… per a assegurar que els inversors estrangers no siguen tractats de forma discriminatòria i tinguen oportunitat de cercar i aconseguir la reparació dels seus greuges, al mateix temps que els seus beneficis no suposen majors drets que els dels inversors locals, cal oposar-se a la inclusió de l’ISDS en el TTIP. La protecció de la inversió pot fer-se perfectament mitjançant els procediments legals domèstics disponibles”.

A més de l’ISDS, el tractat inclou el ‘projecte de cooperació reguladora’, que en paraules de Florent Marcellesi és “una eina perversa que permetrà l’harmonització a la baixa de les legislacions relacionades amb el medi ambient, la salut, l’agricultura, els serveis públics, els drets socials o la protecció de les dades personals. Mentre que l’ISDS serà creat per a invalidar lleis ja existents considerades, contràries als interessos econòmics de les grans corporacions, la ‘cooperació reguladora’ serà prèvia al procés legislatiu, i obstaculitzarà el dret dels Estats a legislar”.

Està disponible en la web el vídeo “5 raons per les quals preocupar-te pel TTIP”.

>

Comparteix

Icona de pantalla completa