Diari La Veu del País Valencià
Una ruta reivindica la recuperació del patrimoni dels Poblats Marítims de València
RedactaVeu / València

Els organitzadors, els mateixos que els que van mamprendre el mes passat la ruta pel patrimoni abandonat dels barris de Benicalap i Marxalenes, llancen així una nova proposta cultural amb els mateixos objectius: recordar a les institucions el paper dinamitzador i de reactivació econòmica i generador d’ocupació que ha de jugar el patrimoni, també als barris.

La ruta pretén mostrar el patrimoni industrial arquitectònic del districte dels Poblats Marítims, una zona on queden molts exemples de la industrialització de València, ja que va ser un dels nuclis industrials de la ciutat. Es tracta de les edificacions realitzades a partir de la Revolució Industrial: fàbriques, magatzems, naus, xemeneies o sitges, o unes altres com els Magatzems del Port o l’antiga estació de ferrocarril. Són construccions que tenen un gran valor històric i social com a part de la nostra memòria del treball i del passat recent de la ciutat, no obstant això, aquest patrimoni encara manca de la suficient atenció, consideració i protecció, la qual cosa fa que se segueixen perdent encara hui molts exemples d’interès.

El recorregut estarà guiat per representants de l’associació Cercle per la Defensa i Difusió del Patrimoni Cultural, dAPIVA (Associació de Patrimoni Industrial Valencià) i de CaminArt (una cooperativa cultural dedicada a la divulgació del patrimoni); durant el trajecte s’explicarà tant la història i el valor dels edificis com el treball realitzat al llarg dels anys amb les seues denúncies per exigir la conservació, rehabilitació i posada en valor dels béns immobles que es visitaran.

El recorregut, d’unes tres hores i mitja de durada, començarà a les 10:30 h. des del barri dAiora, per conèixer el Palauet construït a la fi del segle XIX en estil eclèctic però tancat, a pesar que des de 2012 estiga previst que albergue la seu de la Universitat Popular o que el Síndic haja instat a la seua reobertura.

Durant el recorregut es mostraran exemples com la part de l’antic Setrill Casanova o el magnífic magatzem d’abonaments de José Campos Crespo, obra del gran arquitecte Demetrio Ribes. Es recorreran espais com l’antic complex fabril S. a. Cross (naus Cross), de cabdal importància en el desenvolupament d’aquesta indústria, i diferents fàbriques que es troben al carrer Joan Verdeguer, els magatzems recuperats i coneguts ara com “Les Naus”, els destrossats magatzems d’Azamon (coneguts com d’Ership) i la fàbrica Farineres Llevantines.

També es mostrarà un dels exemples més antics d’arquitectura ferroviària que queda a l’Estat espanyol, l’estació del Grau, la primera que es va construir a València (1852) però que des de fa anys “manca d’ús i està abandonada”, lamenta César Guardeño, llicenciat en Història de l’Art i un dels promotors de la iniciativa. També s’ensenyarà l’abandonament de la Casa Ribes, la casa que el mateix arquitecte Demetrio Ribes es va construir a la platja de les Arenes. I finalment es recorreran els Magatzems del Port, magnífic exemple d’arquitectura en ferro, d’estil modernista, algun d’ells en mal estat de conservació.

Daltra banda, Esteban Longares, president de CaminArt i també historiador de l’art, destaca que el patrimoni industrial arquitectònic és “el gran oblidat, el més desprotegit i abandonat, potser per ser d’una cronologia propera, fonamentalment del segle XIX i principis del XX, i pel seu sentit funcional més que estètic”. És encara el gran desconegut i, per tant, el que requereix una major divulgació social; per això aquesta ruta pretén mostrar els valors que tenen aquests imponents edificis i així donar les raons per les quals s’han de considerar patrimoni arquitectònic “de ple dret”. En aquest cas, “seria possible protegir, recuperar i mantenir aquestes magnífiques edificacions per poder reutilitzar-les i mantenir testimoniatges de la nostra memòria del treball”, explica Diana Sánchez, arquitecte i presidenta dAPIVA. “Si no es determina com a patrimoni digne de protegir se seguiran perdent magnífics edificis que es troben en perill”, conclou.

Finalment, els organitzadors expliquen que la recaptació d’aquesta ruta, igual que la realitzada pels barris de Benicalap i Marxalenes, anirà destinades íntegrament a sufragar un documental sobre La Ceramo, en el qual, a més d’explicar la història de l’edifici, es relatarà la lluita empresa fa dècades per les associacions en defensa del patrimoni.

Les inscripcions ja estan obertes i poden realitzar-se a través de la pàgina web de CaminArt.

Comparteix

Icona de pantalla completa