Diari La Veu del País Valencià
FIJAZZ 2015 aposta per la qualitat, d’arrel i diversa
Sixto Ferrero / Alacant

La 18a edició del FIJAZZ començarà el 16 de juliol fins al 25, tot i comptar amb un breu parèntesi, els concerts programats a l’Auditori de la Diputació d’Alacant (ADDA) són clarament una aposta per la qualitat, procurant així uns directes d’altíssim nivell, però, sobretot de jazz divers entre les propostes, encara que guanya pes el jazz que beu de les arrels afro i la música gospel, ritmes caribenys, el R&B…

No obstant açò, es podrà escoltar jazz de vessant més clàssica com el que oferiran Dee Dee Bridgewater i Irvin Mayfield amb l’Orleans Jazz Orchestra fins al free jazz d’arrel de Kenny Garrett.

>

Avery Sunshine obrirà el festival (16 de juliol, 22:00h) al piano amb la col·laboració de la guitarrista Dana Johnson on oferiran versions de soul clàssic, amb una veu treballada des del gospel, passades pel sedàs de la contemporaneïtat.

>

El següent concert (17 de juliol) serà el que oferirà el saxofonista de Detroit Kenny Garrett amb el seu quintet, Corcoran Holt (contrabiax), Marcus Baylor (bateria), Rudy Bird (percussió) i Vernell Brown (piano) oferiran un jazz que per moments s’aproxima al free, però que en essència manté eixe gust per la vocalització tribal, per la improvisació rítmicament afro, que mai no oblida les arrels, però, que en concert, i en directe sobretot, ofereix una proposta plena de timbres atrevits, dissonants, desenfadats, de creació in situ, vital i vivaç i que està representada per uns dels músics més aclamats del panorama internacional com és el saxofonista Garrett.

Dissabte (18 de juliol) trobem la presentació del darrer treball discogràfic de The Bad Plus Joshua Redman, els quals aprofitaran per presentar en gira internacional el disc homònim. En origen The Bad Plus és un trio de fusió (Ethan Iverson piano, Reid Anderson baix o David King bateria) entre el rock alternatiu, progressiu, hard rock, new wave,…, però que en 2011 convidaren el saxofonista Joshua Redman per fer uns concerts. Tal fou l’èxit que en 2014 gravaren el disc que ara presenten en gira.

>

Hi haurà un interval de silenci jazzístic, però serà el 23 de juliol quan es mamprendrà amb la banda Snarky Puppy, al capdavant de la qual estarà Michael Laague on el mestissatge d’arrels està garantit entre el jazz clàssic i el rock blanc, el gospel i el R&B dels EEUU negre.

>

La gran diva del jazz Dee Dee Bridgewater, sota la direcció d’Irvin Mayfield al capdavant de The New Orleans Jazz Orchestra actuaran el 24 de juliol i els amants del repertori jazzístic d’estàndards clàssics tenen una fita ineludible davant una de les vocalistes més interessants actualment.

El darrer concert serà a càrrec de Marcus Miller qui oferirà sens dubte tastos del darrer Afrodeezia, però, que tot i la seua contemporaneïtat, és un jazz que segueix bevent d’arrels, de tradicions dels llocs per on el músic, artista de la UNESCO per la pau, ha posat els seus peus.

Comparteix

Icona de pantalla completa