Diari La Veu del País Valencià
La UPV crea el primer dron per a alta competició fet amb impressió en 3D
RedactaVeu / València

Fins a hui, l’UAx (IDF-UPV) ha construït dues unitats del model, ambdues amb sis motors de 200 watts de potència cadascun, i poden assolir els 70 quilòmetres per hora. Estan fabricats amb ABS, un material que destaca per la gran resistència i facilitat de manipulació. El seu pes és d’uns 800 grams i l’envergadura d’uns 200 mm.

Els drons han sigut dissenyats i construïts a les instal•lacions del grup UAx (IDF-UPV), mitjançant un procés de fabricació additiva (FA) que ha permès optimar la geometria dels vehicles i aconseguir així el màxim rendiment, tant mecànic com aerodinàmic.

Juan Antonio García Manrique, coordinador de l’UAx (IDF-UPV), explica que “la FA consisteix en la fabricació de peces mitjançant l’addició de material, en lloc de l’ús dels processos d’injecció o d’arrancada d’encenall convencionals. Es tracta d’una tecnologia que ha canviat la nostra manera de fabricar, dissenyar i concebre nous productes”.

D’altra banda, els bons resultats de l’ÍO FPV no s’han fet esperar. Així, fa a penes 10 dies, Alfonso Borja va guanyar amb un dels models de l’ÍO FPV el I Open Nacional Multirrotor i FPV, en la modalitat Unlimited. La competició, que es va celebrar al Club Radiocontrol València, pertanyent al terme municipal de Xest (València), va reunir més de 50 pilots d’aeronaus no tripulades de tot l’Estat espanyol.

El repte de controlar més de 1.000 watts de potència en poc espai

“La potència del dron en vol supera els 1.000 watts”, explica García Manrique. “Controlar aquesta gran potència en poc espai i aconseguir un pilotatge estable va ser el principal repte tecnològic”, conclou.

Ara, després de la victòria en el campionat nacional, l’ÍO FPV participarà en la competició internacional de drons que se celebrarà el pròxim mes de setembre a la fira ExpoDrónica de Saragossa.

Disseny de drons en les noves titulacions de la UPV

El professor García Manrique lidera el grup de recerca UAx (que té per objectiu el disseny i la fabricació d’aeronaus per a diferents aplicacions), i col•labora amb diversos grups de recerca en l’àmbit de la tecnologia de drons. A més, forma part de l’equip de professors del Diploma en Pilotatge de Sistemes d’Aeronaus Tripulats per Control Remot (RPAS n’és la sigla en anglès) de la UPV, que dirigeix el professor Israel Quintanilla.

Més informació i vídeo de la notícia en aquest enllaç.

Comparteix

Icona de pantalla completa