Jordi Castro / eldiario.es / València

L’Albufera ja no és solament paella i passeig amb barca. En els últims anys el Parc Natural ha demostrat la seua capacitat per atraure diferents tipus de turistes tant estatals com internacionals, i els negocis relacionats amb el turisme no deixen d’augmentar en el Parc malgrat la crisi. Després de dècades de discreta presència en els circuits turístics de la ciutat, l’Albufera reivindica les seues possibilitats de convertir-se en un motor d’atracció turística per a València, però amb una condició clara: el turisme ha de ser responsable amb el Parc.

“En el Parc Natural s’observa des dels últims anys un progressiu augment del nombre de visitants, que vénen no solament interessats per aquest idíl·lic paisatge, sinó també cada vegada més per la seua avifauna, la seua flora, el seu patrimoni cultural i la seua gastronomia”, assegura José Segarra, el director del Parc Natural, qui a més creu que en l’Albufera s’ha produït un fenomen de descobriment tardà. “És com si ara ens haguérem adonat que el Parc de l’Albufera existeix. Ho teníem tan a prop i molts valencians ni ho coneixien. Però ara, l’Albufera està sent capaç de captar l’atenció de molts països d’Europa”, assegura.

Conèixer el nombre exacte de turistes que visiten el Parc és pràcticament impossible, però tots els entrevistats coincideixen: cada any hi ha més turistes en l’Albufera. I les dades disponibles confirmen eixa percepció. El nombre de llicències d’embarcacions turístiques i recreatives augmenta, obrin nous negocis en el Parc i els pocs centres que arrepleguen el nombre de visitants registren una tendència ascendent. El centre d’observació del Racó de l’Olla, el principal centre de recepció de visitants del Parc, va rebre 34.691 visitants l’any passat, 11.107 visitants més que l’any anterior.

L’hostaleria i el turisme de sol i platja són alguns dels principals atractius del Parc, però també estan creixent formes de turisme que fa tan sols uns anys eren pràcticament inexistents en l’Albufera, com és el cas de l’ecoturisme. Jaume Dasí és un dels responsables de Visit Albufera, una de les noves empreses turístiques presents en el Parc que fomenten aquest tipus de turisme responsable i didàctic. “Estem operant des de 2013 i no fem solament el típic passeig amb barca. En les nostres excursions expliquem les característiques del Parc a nivell natural i cultural”, afirma Jaume, que utilitza la seua formació com a enginyer agrònom especialitzat en Medi Ambient i la seua experiència de quatre anys en les oficines tècniques del Parc per a dissenyar les excursions.

Jaume Dasí, un dels responsables de Visit Albufera, enfront de les seues oficines en el poble del Saler.

L’empresa de Jaume està situada en el poble del Saler, una de les zones del Parc on més negocis relacionats amb el turisme estan sorgint. En els últims anys de crisi en aquesta localitat han obert noves zones de càmping, restaurants, una escola d’espanyol per a estrangers i la mateixa Visit Albufera, que també compta amb un servei de lloguer de bicicletes en el poble. La seua proximitat a València atrau també un tipus de turista estranger que combina el turisme urbà de la capital amb el turisme més natural de l’Albufera, i que a més és el tipus de turista que més s’interessa per l’ecoturisme. “A qui més interessa el nostre producte és al turista estranger. El turista estatal encara no està tan conscienciat amb conèixer la naturalesa, la cultura o la història, però també és veritat que açò està canviant”, assegura Jaume.

Amb la mateixa filosofia de turisme responsable va nàixer Alalbufera, una altra nova empresa del Parc que tracta de promocionar l’Albufera com un recurs viu, des d’una perspectiva turística i pedagògica. El seu responsable, Paco Bauxiali, organitza excursions guiades a peu i amb barca des del port de Silla, una zona del Parc on el turisme no ha estat tradicionalment tan estès com a l’altre costat de l’Albufera. “Sempre he defensat fer una proposta diferent de turisme en aquesta zona de l’Albufera. En les nostres rutes expliquem el patrimoni romà, àrab i modernista del poble, l’horta, els arrossars, la pesca, els diferents ecosistemes del Parc, els seus valors etnogràfics i culturals, etc.”, assegura.

Bauxiali creu que ha sigut precisament la crisi la que ha animat a molts a aprofitar el potencial turístic de l’Albufera, i considera que en el Parc encara hi ha un gran recorregut per a l’ecoturisme: “No hi haurà un espai protegit a Espanya, ni potser a Europa, que tinga menor dotació de cases rurals en el seu entorn, i no és perquè està prohibit. En alguns casos hi ha qui ho ha intentat i la burocràcia li ha fet la vida impossible”.

Junt a l’ecoturisme, el turisme ornitològic és un altre tipus de turisme més específic què també està creixent en el Parc, a pesar que l’oferta encara és limitada. El director del Parc, José Segarra, creu que es tracta d’un turisme “incipient” però que va “posicionant-se gradualment”. De moment, el Parador del Saler està preparant un projecte per a unir el golf amb el turisme d’observació d’aus. El projecte pretén crear noves infraestructures d’observació d’aus i fomentar l’interès per la gran diversitat d’aus que alberga aquest espai natural, en col·laboració amb l’administració del Parc i la Fundació Global Nature.

Grups de flamencs acudeixen des de fa diversos hiverns a l’Albufera i s’han convertit en una atracció turística.

Turisme: oportunitat o amenaça?

Davant l’augment de l’activitat turística en el Parc la pregunta es fa evident: ¿el turisme es pot arribar a convertir en un problema per a l’Albufera, o per contra, pot contribuir a la seua recuperació i preservació? “Açò és un debat que està generant-se des de fa més de 40 anys”, assegura Enric Dasí, l’alcalde pedani del Saler. “La diferència entre turisme sostenible i insostenible és molt fina, però nosaltres creiem que el turisme ben gestionat és positiu per a potenciar el Parc, però no des de la perspectiva de turisme que es tenia fa 40 anys d’asfaltar o d’urbanitzar”, afirma.

Per als entrevistats la clau està en com s’organitza i es gestiona el turisme. “Un increment de l’activitat turística no té perquè suposar un problema si es treballa bé en la regulació del seu ús públic, en la capacitat de càrrega i en una adequada zonificació”, assegura el director del Parc, qui també considera que el turisme pot ser positiu per a la preservació del Parc, ja que “no es pot apreciar el que no es coneix”, reconeix.

“És clar que no es pot fer com si açò fóra un parc d’aventures, no pots massificar-ho”, assegura Jaume Dasí, un dels responsables de Visit Albufera, que no obstant açò creu que hi ha mètodes per a fomentar un turisme sostenible. “Nosaltres per exemple tenim el certificat Marca Parcs, que certifica que som una empresa que està complint amb eixos objectius de divulgar l’entorn, protegir-lo i educar la gent. Si el turisme es fa d’aquest estil el turista coneixerà l’Albufera i voldrà que es preserve millor del que està”, assegura.

Per a poder promocionar i gestionar el turisme les associacions i les empreses del Parc reclamen a les administracions més inversió en infraestructures, millor senyalització, més punts d’informació i més zones habilitades per a gaudir de l’Albufera de forma sostenible. “En el Parc hi ha solament un mirador d’aus i està tancat, i el centre de visitants és una passada però no el promocionen”, critica Jaume Dasí en referència al centre de visitants del Racó de l’Olla, que també ha rebut crítiques pel seu horari limitat i restrictiu.

Altres de les reivindicacions històriques en el Parc és la recuperació del port del Saler, que va quedar separat del poble en els anys 70 per la construcció de la CV-500. L’alcalde del Saler, Enric Dasí, creu que la recuperació del port és molt important no solament per al poble, sinó per a tot el Parc i la ciutat de València. “El port està 40 anys en una situació d’abandó i és un espai que culturalment i històricament té una rellevància molt important”, assegura Dasí, qui creu que la recuperació d’aquest port podria ser clau en la promoció turística de tot el Parc.

Els passejos amb barca són una de les activitats turístiques més esteses en l’Albufera.

L’Albufera necessita aigua

El futur del turisme en l’Albufera dependrà en gran manera de la conservació i recuperació dels seus ecosistemes. El Parc encara s’està recuperant de la urbanització i contaminació dels anys 60 i 70, i encara té un llarguíssim recorregut per davant per a tornar al seu estat original, sobretot en el cas del llac. L’aigua de l’Albufera encara té una qualitat insuficient, i les associacions ecologistes estan anys denunciant que el llac necessita més aigua de la conca del Xúquer per a revertir aquesta situació. De moment, el Pla Hidrològic del Xúquer aprovat l’any passat no solament estableix una cabal d’aigua insuficient, sinó que a més proporciona aigua que prové en la seua majoria de les aigües de les depuradores que envolten el llac, de menor qualitat que la del riu.

“L’Albufera no podrà millorar mai si no rep l’aigua que necessita”, assegura Paco Bauxiali, qui critica que l’aigua que necessita el Parc s’haja “malvenut” amb pactes econòmics i polítics i que aquest espai natural “no haja sigut una prioritat del govern valencià”. “L’Albufera forma part dels elements tòpics que adornen l’ideari valencià, però paradoxalment sota el govern del PP la degradació ha sigut més que notable”, assegura Bauxiali, que es va criar navegant per l’Albufera i considera que la degradació del llac i les seues aigües pot comprometre el turisme: “molts usos del llac no es poden donar si no es millora la quantitat i qualitat d’aigua. Ara ja és quasi un problema de quantitat perquè hi ha moltes zones del llac on no es pot navegar en diferents èpoques de l’any. Estan abusant dels nivells de l’aigua”.

En els últims anys s’han realitzat inversions públiques per a crear depuradores d’aigua i tres filtres verds, però el director del Parc, José Segarra, considera que encara queden pendents algunes inversions per a millorar de forma efectiva la qualitat de l’aigua. “Si actualment l’Albufera és una destinació turística inqüestionable, tots els esforços a recuperar la qualitat de l’aigua sempre seran oportuns, i no han de cessar fins que no aconseguim aquest objectiu”, assegura.

La zona dunar i del bosc de la Devesa són les zones del Parc on la recuperació del procés de degradació dels anys 70 s’ha fet més evident. Els fons europeus han sigut clau en aquests projectes, que són petits motius d’esperança per a tornar a veure una Albufera sana. De moment, amb les seues llums i ombres, l’Albufera atrau cada vegada més turistes, i Bauxiali adverteix: “els visitants no volen veure una Albufera de cartró pedra, una Albufera Mítica. Hem de mostrar l’Albufera que tenim, per a bé i per a mal”.

Aquesta informació ha sigut publicada en eldiario.es. Traducció: La Veu del País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa