Diari La Veu del País Valencià
El País Valencià reclama ‘blindar’ i ‘protegir’ l’educació pública hi haja o no canvi polític
RedactaVeu / EP / València

La marxa, organitzada per la Plataforma per l’Ensenyament Públic, ha partit des de la Plaça Sant Agustí entorn de les 18.10 hores i ha comptat amb la presència de sindicats com UGT, CCOO, STEPV i sindicats d’estudiants; Escola Valenciana; les FAPA; professors i alumnes, els qui han caminat junts sota el lema ‘Pel canvi educatiu’ i han portat pancartes i samarretes amb proclames com ‘Per una educació + i millor’, ‘contra la LOMCE i les retallades’ i ‘per una educació pública i de qualitat’.

La portaveu de la plataforma, Eva Grimaltos, ha assenyalat que alumnes, pares i professors han eixit al carrer “per acabar el curs igual que el comencem, reivindicant totes les manques que té l’educació pública i tot el que volem que es canvie”.

Segons Grimaltos, el canvi en l’escola pública “ha de venir dels polítics; tant si hi ha un canvi en les urnes com si no creiem que ha d’haver-hi un canvi d’actitud radical per part de l’Administració respecte a l’educació pública”, ha postil•lat.

En aquest sentit, ha defensat que “haurien de protegir i blindar l’escola pública, que és de tots, creant més llocs de treball, més professorat, no eliminant unitats i que les ràtios siguen més baixes; tot el que han fet més aviat en contra, que ho facen en positiu”.

La manifestació, que durant el seu recorregut ha estat acompanyada per la música de dolçaines i tabalets, ha transcorregut pel carrer Sant Vicent i la Plaça de l’Ajuntament, Pintor Sorolla i Poeta Quintana i ha conclòs en Plaça Amèrica.

Propostes per a una escola pública de qualitat per a tota la vida

Aquestes són les propostes de Política educativa que defensen per a una escola pública de qualitat per a tota la vida:

XARXA EDUCATIVA: Constitució d’una xarxa pública d’oferta obligatòria de 0-3 anys que siga columna vertebral de l’escola valenciana. Planificar i adequar l’oferta i l’atenció educativa al llarg de tota la vida: ensenyament obligatori, formació professional, formació universitària, formació permanent d’adults i ensenyaments especialitzats.

INFRAESTRUCTURES: Configuració d’un nou mapa escolar amb la participació de les diferents organitzacions de la comunitat educativa que done resposta a les necessitats. Adequació dels centres escolars: eliminació de barracons i dotació d’espais comuns (biblioteca, gimnàs, aula música,…). Revisió periòdica de l’estat de les instal·lacions educatives. Eliminació del fibrociment a tots els centres educatius. Els centres educatius han d’acomplir les característiques per a esdevenir mediambentalment sostenibles.

DRETS LABORALS: Recuperar les condicions laborals del professorat sense més retallades. Negociar un nou acord d’interins. Millorar l’accés a la formació lingüística i metodològica que permeta desenvolupar amb èxit els projectes educatius. Millorar l’accés a formacions ajustades als càrrecs i funcions a desenvolupar: tutories, càrrecs directius, coordinacions, etc.

PLANTILLES DOCENTS: Recuperar i millorar els Acords de Plantilles d’Infantil i Primària, d’Ensenyament Secundari Obligatori i Batxillerat, i de Formació Professional.

MATRICULACIÓ EQUILIBRADA: efectiva per a tot l’alumnat amb necessitats educatives especials en tots els centres sostinguts amb fons públics. Creació de les comissions estables de matriculació de districte o localitat. Derogar el districte únic i rescatar l’anterior zonificació escolar. Allà on es constate que disminueix el nombre d’alumnat pel descens de la natalitat, compensar reduint les ràtios.

PLURILINGÜISME: adoptar totes les mesures que es consideren necessàries perquè l’alumnat quan acabe l’ensenyament obligatori, tinga les competències bàsiques per a expressar-se correctament en les dues llengües oficials i per a comunicar-se en una llengua estrangera. Millora del model pedagògic d’ensenyament plurilingüe que situe el valencià com a llengua referent sobre el qual construir-lo. Millora de l’accés a la formació necessària perquè el professorat puga desenvolupar la seua tasca en aquest àmbit.

ATENCIÓ EDUCATIVA: disseny, execució i avaluació de l’eficàcia de tots els programes que siguen necessaris per a compensar les deficiències de l’alumnat. Reduir les taxes d’abandonament i de fracàs escolar.

PARTICIPACIÓ DEMOCRÀTICA: Millorar la participació i la capacitat de decisió de tots els àmbits de participació de la comunitat educativa: consells escolars, consells socials, etc.

BEQUES DE TRANSPORT I MENJADOR ESCOLAR: Ampliar el seu abast i quantia per a l’alumnat d’educació infantil fins a batxillerat i formació professional i avançar cap a la gratuïtat en tot el procés escolar.

MATERIALS CURRICULARS: gratuïtat total en l’ensenyament obligatori.

CONCERTS EDUCATIUS: Eliminació de concerts a centres que segreguen per raons de sexe o socioeconòmiques i a les etapes no obligatòries (Formació Professional i Batxillerat). No a la cessió de terrenys públics als centres privats (CIS). Regulació normativa que impedisca segregació de l’alumnat a través de finançaments addicionals. Priorització en el manteniment d’unitats en la xarxa pública.

PRESSUPOSTOS: Transparència i rendiment de comptes de la gestió dels diners públics. Necessitat de blindar els pilars fonamentals com són la sanitat i educació que garanteixen l’estat del benestar. Millorar el finançament de la Conselleria d’Educació, millorar les partides econòmiques de les despeses reals de funcionament dels centres educatius.

LLEI EDUCATIVA: reduir al mínim possible l’aplicació de la LOMCE, fins a la seua derogació. Consens d’una nova llei amb la comunitat educativa. Necessitat d’un pacte educatiu entre les forces polítiques i socials no condicionat a la conjuntura política del moment.

RELIGIÓ: escola laica.

NOVES TECNOLOGIES: establir un Pla d’Adequació Tecnològica de centres docents, per a introduir, renovar i adequar les infraestructures i equips dels nostres centres a les TIC de la nova era digital. Educar l’alumnat en l’àmbit de les TIC amb coneixença i ús adequat.

Comparteix

Icona de pantalla completa