Protestes per l'asfíxia econòmica a centres i programes de menors

Denuncien “retards de més d’un any” en els pagaments de la Conselleria de Benestar Social
7 gener 2013 01:00h
EuropaPress / València
 
El coordinador del sector d'atenció a menors en CCOO-PV, Antonio Jiménez, ha criticat els "recurrents retards en els pagaments" a les entitats i ajuntaments que gestionen els serveis públics d'atenció al menor, família i joventut, així com la supressió d'alguns programes comunitaris de prevenció que es portaven a terme a l'àmbit municipal.
 
El representant d'UGT-PV, Antonio Femenía, també ha reprovat que l'administració haja "rebaixat moltíssim" -un 40%- la seua aportació als ajuntaments per als Servicis d'Atenció a Família i Infància (Seafis), de manera que dubta de "quants s’acolliran en 2013 perquè no cobren". A més, denuncia que la dotació per a servicis d'atenció a la infància en municipis que no tenen Seafis "simplement desapareix" enguany. Femenía alerta, en este sentit, que haurà casos que "no es detecten maltractaments" i altres en els que els serveis municipals no podran atendre a menors de famílies desnonades perquè "no tenen mitjans suficients" i, per exemple, han hagut de reduir la jornada laboral dels seus treballadors de cinc a tres dies setmanals, de manera que "els serà impossible fer el seu treball quan més necessari és".
 
Així, exigeixen a la Generalitat que "pague puntualment als centres d'atenció al menor i sobretot, que no desmantelle el sistema de protecció a la infància en els moments que més falta fa" i subratllen que volen "fets, no paraules". "Regalar fotos no volem", incideix Femenía, qui assevera que de moment "hi ha poca interlocució, autisme total", per part de la Conselleria. Els dos representants sindicals assenyalen que "és difícil saber el deute exacte ara mateix" perquè la Generalitat, amb l'arribada de l'últim tram del FLA a finals d'any, va pagar part del deute dels concerts tot i que estos fons no van arribar als treballadors i encara "queden subvencions per pagar" i "molts mesos" que abonar a "entitats que gestionen serveis públics i centres de la pròpia administració per a xiquets tutelats o amb mesures judicials".
 
Entre les conseqüències d'esta "asfíxia econòmica", cita que menors acollits en centres propis de la Conselleria "alguns dies no tenien roba interior perquè no es disposa de diners per comprar" mentre que, en altres, "s'han de netejar amb paper de cuina en comptes de paper higiènic" i la roba "es renta amb rentavaixelles" perquè "els proveïdors estan sense fons i ja no serveixen més". Segons Jiménez, a l'últim any "s'han tancat deu centres d'entitats que, per ofec, ja no han pogut" i s'ha retallat un 7,3% la dotació per a programes d'acolliment familiar en 2013, en més de huit milions d'euros. Actualment, hi ha més de 1.800 menors en centres, però el nombre d'atesos en este sistema de protecció i reforma del País Valencià supera els 20.000, a l'incloure barris, centres de dia i Seafis.
 
 
next