Diari La Veu del País Valencià
Carles Santos, Teresa Boix i Mariola Nos guanyen els Premis Maestrat Viu 2015
RedactaVeu

El músic vinarossenc rebrà el Premi Carles Salvador a la trajectòria individual com a reconeixement de la seua extensa i àmplia carrera artística que va començar l’any 1961 interpretant tant els clàssics com l’avantguarda de la música europea. Des d’aleshores fins ara l’obra del polifacètic Carles Santos ha estat marcada per la seua relació amb el piano i la música com a elements fonamentals.

El viatge a Nova York durant la dècada dels 80 i el contacte amb artistes de l’avantguarda americana el van portar a explorar uns altres llenguatges artístics i ampliar la seua àrea creativa a altres arts com el cinema, l’escriptura o l’òpera, entre d’altres. Però és al final de la dècada dels 80 quan inicia la creació de grans obres en les que uneix música, dansa i teatre, caracteritzades per l’extravagància, la fantasia i la provocació deliberada, i que l’han convertit en un dels referents del món de l’espectacle i el més internacional del Maestrat.

L’energia creativa de Carles Santos abasta des de la música fins als espectacles escènics, passant pel cinema, sent alguns dels títols més reconeguts “Asdrúbila”, “La Grenya de Pascual Picanya”, “La Pantera Imperial”, “L’Esplèndida vergonya del fet mal fet” o “Ricardo i Elena” dins de l’escenari teatral, o “Sama Samaruck suck suck” i “L’adéu de Lucrecia Borja” en el terreny musical. L’artista vinarossenc ha rebut diverses distincions com són la Creu de Sant Jordi, el Premi Nacional de Teatre de la Generalitat de Catalunya o el Premi Nacional de Música en l’apartat de composició, aquest darrer atorgat pel Ministeri de Cultura.

Per la seua banda, Teresa Boix, d’Albocàsser i Mariola Nos, de Vinaròs han aconseguit ‘ex aequo’ el Premi Alfred Giner Sorolla a la iniciativa anual individual. L’artista bocassina ha sigut reconeguda pel seu projecte educatiu, lúdic i ecològic, ‘Un poble de Joguet’, que va convertir els antics safarejos d’Albocàsser en un espai amb tenda, teatre, carrers, estanys, muntanyes, masos, etc., i que tenia com a objectiu potenciar la creativitat i la imaginació de xiquets i adults, recuperar els jocs populars i conscienciar sobre la importància del reciclatge.

D’altra banda, Mariola Nos ha sigut guardonada pel seu projecte ‘L’Espai Mariola Nos’, situat a Vinaròs, un punt de trobada sociocultural que s’identifique amb les comarques del Nord i que està fent una aposta ferma pel foment de la cultura mitjançant la difusió de llibres en la llengua del territori. En el primer any de la seua activitat, 2014, aquest nou espai de trobada ha organitzat presentacions de llibres amb destacats escriptors i escriptores com May Ayamonte, Àngels Moreno, Ferran Torrent, Xavi Ayén, Alícia Giménez Bartlett o Pura Peris, a més de diverses exposicions.

L’Associació Maestrat Viu pretén que aquest projecte, a més de posar en valor els referents culturals, servisca per a incentivar la realització de nous treballs i iniciatives. El president de l’entitat, Joan Ortí, ha recordat que els Premis Maestrat Viu estan oberts a la societat i, per tant, els interessats en assistir a l’acte de lliurament dels premis poden reservar plaça a través del correu electrònic ‘[email protected]’, o omplint la butlleta que trobaran a la web www.maestratviu.org, fins al dimecres 13 de maig o fins que s’esgoten les entrades.

L’acte tindrà lloc al Saló Gòtic del Castell de Peníscola el pròxim dia 16 de maig i serà conduït per la periodista Taray Cuartiella i l’escriptor Josep Pedrals, que compartiran escenari amb la cantautora lleidatana, Meritxell Genè.

Comparteix

Icona de pantalla completa