Diari La Veu del País Valencià
Altíssim nivell en el Xàbia Folk 2015
Sixto Ferrero / Xàbia

Xàbia ha organitzat la 9a edició del festival de música folk “Xàbia Folk 2015” que començarà el pròxim divendres 8 de maig (plaça de la Constitució, 22:30h) amb “Botifarra a Banda”, l’espectacle sobradament conegut en què presenta la barreja entre la rondalla i el cantaor de Xàtiva (Pep Gimeno “Botifarra”) amb un acompanyament bandístic. En aquesta ocasió la banda que participarà serà la del Centre Artístic Musical de Xàbia sota la direcció de Juan Francisco Sanjuan Rodrigo.

El dissabte el festival ha organitzat dos concerts, per una banda a la Casa de la Cultura (19:00h) es presentarà el grup barceloní Xaruq, “el vent que bufa pels indrets de la Mediterrània”, indiquen és la seua traducció de l’àrab i sense dubte la font d’inspiració d’aquest grup novell (2012) de riproposta on presentaran “Sons de l’aljama”, “un viatge al passat històric i sonor d’una València morisca, on ja ressonaven per l’aire cants que ara encara resulten familiars…”

>

Més tard, (a les 22:30h) a la plaça de la Constitució es podrà veure i escoltar una magnífica proposta, d’una música de gran força interior, profunda, lírica… i alhora tan volantinera i festívola com és la música klezmer. S’hi podrà gaudir de l’actuació de la Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra amb l’espectacle “Imbarca” sobre música d’arrel dels gitanos i jueus d’Europa de l’est. Una música, francament, ací quasi desconeguda però que està present, en petites dosis, en altres manifestacions musicals que ens han arribat a nosaltres de manera més majoritària, fins i tot dins de la música clàssica, on ha exercit molta influència durant el segle XX, però també en el jazz i la improvisació.

>

Finalment, diumenge, a l’ermita de Santa Llúcia (a les 12:00h) podrem gaudir de la simbiosi cultural, musical i sociològica del grup Tres Culturas Tres amb l’espectacle “L’Espanya de les tres cultures” on els diferents músics que alhora representen realment les tres cultures coexistents a la península (morisca, jueva i cristiana), aporten cadascú d’ells la seua entesa musical, la seua tradició, cultura. El grup que ha recorregut diversos escenaris els darrers temps, recentment ha estat tocant a Sarajevo dins dels actes “Sarajevo, ciutat de tres cultures” (2014) en commemoració del I centenari de la I Guerra Mundial.

Tots els concerts són d’entrada gratuïta.

Comparteix

Icona de pantalla completa