Diari La Veu del País Valencià
Les signatures de la dignitat
Xavier Pérez / València

L’Associació de Víctimes de l’accident de Metro 3 de juliol (AVM3J) i els candidats a la Presidència de la Generalitat de sis partits polítics han celebrat aquest dilluns un acte per a escenificar “un pacte per la reparació i perquè es prenguen mesures” amb la finalitat que no tornen a ocórrer tragèdies com aquella.

En aquest acte han estat els candidats a la Presidència de la Generalitat de les formacions PSPV, Compromís, EUPV, Podem, Ciutadans i UPyD, però no han acudit representants del PP que segons l’associació va respondre per carta a la invitació ddient que considerava que la gestió de la tragèdia va ser correcta.

L’acte s’ha celebrat en l’Aula Magna, per a posar punt i final a la “vergonyosa gestió” que ha fet el PP de la tragèdia.

Beatriz Garrote, presidenta de l’Associació de Víctimes, ha explicat que l’objectiu és “donar un missatge de diàleg, que es pot fer política amb sentit comú i que unisca a tothom” -ciutadans i forces polítiques-, en qüestions que, al marge d’ideologies, són “d’Estat, de sentit comú, o d’humanitat”.

Aquest pacte contempla entre altres coses, obrir una oficina permanent d’atenció a les mates d’aquest accident però també d’altres possibles catàstrofes perquè siguen ateses dignament. Garrot afirma que aquest pacte suposarà tenir una relació fluïda amb el pròxim govern que isca de les urnes, cosa que no ha sigut possible amb el PP.

Declaracions dels líders polítics:

Ximo Puig reitera que el primer que el pròxim govern haurà de fer, serà “demanar perdó a les víctimes” perquè des del punt de vista de la dignitat humana, “el pitjor que s’ha fet des de la Generalitat, és el tractament a les víctimes perquè se’ls va enganyar, se’ls intente manipular i després van ser abandonades”.

Mónica Oltra de Compromis insisteix que s’ha d’evitar costi el que costi que es produïsca una altra tragèdia per al que caldrà augmentar les mesures de seguretat en el transport públic amb noves lleis. Les víctimes sempre han demanat que no torne a ocórrer per açò caldrà reparar el dany i adoptar noves mesures.

Ignacio Blanco d’EUPV recorda que en una nova comissió de recerca en les Corts es reobrirà i es demanarà perdó. Blanco ha destacat que “una nova majoria que representarà el poble valencià és compromet hui a reobrir la Comissió d’Investigació i a cercar la veritat”. També ha afegit que confia que aquesta nova majoria “posarà els mitjans i els recursos suficients perquè no tornem a patir mai un accident amb víctimes mortals en el transport públic valencià”.

“Durant molt de temps han estat lluitant per al fet que se’ls reconega el dany que els van causar i per al fet que és faça un desgreuge fruit de l’actuació de Francisco Camps i també d’Alberto Fabra com a actual president de la Generalitat i, sobretot, per al fet que s’arribe a conèixer la veritat”.

.

Antonio Montiel (Podem) ha afirmat que les víctimes “ho han sigut en un doble vessant: per la pèrdua dels seus familiars i per la prepotència del PP, que ha menyspreat les víctimes d’aquest tràgic accident”.

Joan Ribó i Antonio Montiel

Carolina Punset de Ciutadans afirma que la comissió de les Corts que “es cree haurà de ser una autentica comissió, que no siga controlada per ningú”.

Alicia Andújar d’UPyD afirma que “cal aprofundir en la recerca sobre les causes de l’accident ocorregut fa quasi 9 anys”.

Comparteix

Icona de pantalla completa