Diari La Veu del País Valencià
CUP Almàssera: Per què ens presentem a les eleccions municipals?

Almàssera és un poble d’unes 7.250 persones habitants situat a la Comarca de L’Horta Nord, al costat d’Alboraia. Hi ha una població important de gent originària de Castella-la Manxa i d’Andalusia.

Fa molt que el bipartidisme al municipi ha estat en mans del PP i Units per Almàssera, abans Units per València i sorgida d’Unió Valenciana. Existeix poca xarxa associativa més enllà de l’Associació de veïns i veïnes Carraixet que actua com a un moviment social, de participació i reivindicació contundent. Almàssera té una situació molt concreta, ja no dins dels PPCC, sinó al PV.

Doncs, per què la Candidatura d’Unitat Popular es presenta a les eleccions municipals a Almàssera?

Des de fa 3 anys la nostra idea és clara: volem que el nostre poble siga més democràtic. En aquest temps hem fet tot allò que estava en les nostres mans, com gravar els plens, fer articles dels mateixos i penjar cartells informatius pel poble, participar amb les nostres preguntes i suggeriments, gravar vídeos sobre la situació del poble, contactar amb la resta de partits a l’oposició, organitzar xerrades i actes per ampliar l’oferta cultural del poble i participar d’actes i reunions a les plataformes de la comarca així com a les possibles manifestacions i concentracions organitzades en aquest temps.

Almàssera ens preocupa. I ens preocupa perquè una gran part de la gent viu (com la majoria d’aquesta societat) d’esquenes al que es fa als despatxos, al deute, a la taxa elevada de suïcidis que ja vàrem denunciar fa uns mesos i als problemes amb la seua escola pública, entre altres.

Ens van prometre una escola que mai arriba, tot i que pagarem un projecte d’escola pública que no s’ha portat a terme. En canvi, són molts els veïns i veïnes que no s’han assabentat d’aquest fet que repercuteix directament a la seua butxaca.

En quant als suïcidis, no podem obviar que és un tema molt delicat ja que suposa un gran tabú social i que darrere, hi ha famílies patint. Precisament per a poder ajudar-les i perquè no es repetisquen uns fets tan dramàtics, ens hauríem de poder preguntar per què al nostre poble tenim la taxa de suïcidis més elevada de la contornada com ja explicarem a l‘article de la companya Rocío G.

La resposta oficial a aquesta realitat és el de sempre: “són casos aïllats i personals”, d’aquesta forma oculten una realitat: són la causa directa o indirecta d’una situació econòmica insostenible.

D’altra part, la gent d’Almàssera té clar que hi ha deute, com a pràcticament tots els municipis, però el que part de la ciutadania no sap és que estem al podi dels pobles més endeutats: sortim a uns 1.000 euros per persona. Segons l’Ajuntament, el deute es pagarà en uns 10 anys. Tot indica que gràcies als interessos generats pels préstecs, passats 10 anys continuarem pagant.

Tot això ens preocupa, perquè deixa clar que la informació no arriba i que no es compta amb el poble.

CUP Almàssera reivindica un canvi. Reivindica l’apoderament de la gent, no fer de l’Ajuntament un lloc desconegut, reivindica doncs una democràcia real i directa, que la política es faça des del carrer.

No tenim davant una tasca fàcil. Per a molta gent som uns estranys radicals que parlen de Països Catalans. Ho tenim clar. Però, volem dir-li a aquesta gent que parlar d’un altre model de país no ha de suposar cap por, tan sols una opció més a defensar com a poble. La gent de la CUP Almàssera no som persones estranyes, ni radicals, som veïns i veïnes d’esquerres, treballadors i treballadores que defensen els seus drets i el seu territori, que estem al costat de la gent i el seu dret a decidir.

Pensem que ja n’hi ha prou de rendir-se a polítiques neoliberals que tan sols compleixen la funció de continuar mantenint els privilegis d’uns pocs. Ja n’hi ha prou de no poder parlar des de les esquerres d’un sistema patriarcal que sotmet a una part important de la població, dones i col·lectiu LGTBI. Ja n’hi ha prou de suportar que ens traguen la nostra identitat com a poble per fer de nosaltres un motlle que responga al capital, a la dreta més acèrrima, per a la qual la diferència és un obstacle, i per a aquesta esquerra que no s’atreveix a posicionar-se com cal.

Creiem en el poble d’Almàssera i si no fóra així, si no pensàrem que els canvis són possibles i necessaris, no ens presentaríem a les eleccions municipals, no continuaríem treballant en aquest projecte.

Almàssera té potencial. Ens ho han demostrat les persones que s’han acostat a parlar amb nosaltres, que estan preocupats i preocupades pel poble, la gent que ha participat a las activitats de l’associació de veïns i veïnes, les persones que lluitaren des de l’AMPA del CEIP Carraixet o el 15M Almàssera, i també, perquè no tenim cap problema en reconèixer-ho, en els companys i companyes d’altres partits, principalment d’esquerres, que venen lluitant per un canvi.

Volem una Almàssera combativa, amb una xarxa d’entitats locals lluitant pels seus drets, de col·lectius fent cultura i oci amb consciència de poble treballador, una Almàssera que es negue a ser tan sols un poble dormitori. Volem conviure, formar-nos i poder debatre, créixer junts i juntes. Volem que el nostre territori siga important, no deixar que acaben amb l’horta, un pulmó fonamental per al PV sense el qual no som poble, ni tindrem un present ni un futur en bones condicions. En definitiva, volem que les arrels, el poder popular i la justícia social estiguen presents en una Almàssera per a totes i tots.

Carme Godino

Candidata de la CUP a l’ajuntament d’Almàssera.

Comparteix

Icona de pantalla completa