Diari La Veu del País Valencià
Detecten un peix invasor asiàtic en els aiguamolls artificials de l’Albufera
RedactaVeu / València

SEO (Societat Espanyola d’Ornitologia)/ BirdLife ha explicat a través d’un comunicat que es tracta d’un peix d’aigua dolça que habita en fons fangosos de rius, llacs, canals i cultius d’inundació en els seus entorns, com són els arrossars. El seu caràcter exòtic ve determinat per la seua capacitat d’habitar ambients d’un ampli rang de temperatures (entre 2 i 30 graus) i en aigües amb escàs oxigen, ja que pot utilitzar aire atmosfèric gràcies a una adaptació del tracte digestiu.

A més, segons l’organització ecologista, el misgurn compta amb un potencial reproductiu “elevat”, una “alta” capacitat adaptativa, supervivència i capacitat de dispersió, qualitats que li permeten expandir-se “amb facilitat” en aquelles regions “òptimes” a les quals puga arribar.

El misgurn va ser localitzat per primera vegada a l’Estat espanyol en el delta de l’Ebre en 2001, on ha protagonitzat una “ràpida” expansió pels canals i zones naturals d’aquest espai natural. Recentment, l’espècie ha colonitzat l’Albufera de València, zona dins de la Xarxa Natura 2000, “possiblement a causa del seu ús il·legal com a esquer viu per a la pesca”, d’acord amb els ecologistes.

Exemplar del misgurn o peix dojo.

En l’Albufera, l’espècie va ser detectada per primera vegada en 2012 per tècnics de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi ambient, i en tres anys “ha anat ampliant la seua distribució per diversos canals de reg en la meitat sud del parc natural”, encara que fins al moment no havia sigut detectat a l’interior dels aiguamolls artificials de l’Albufera.

Aquests espais són “xicotets oasis” en els quals la gestió s’orienta a complir amb el triple objectiu de millorar la qualitat de l’aigua, augmentar la superfície d’hàbitats d’interès comunitari i fomentar la presència d’aus amenaçades a escala regional, local i europea. Aquesta és la comesa del projecte Life Albufera, cofinançat per la Comissió Europea i del qual SEO/BirdLife és soci beneficiari.

Tancat de l’Illa, on s’ha detectat la presència del misgurn.

Amenaça a la biodiversitat autòctona

La presència de peixos autòctons pot ser utilitzada com a indicador d’un bon estat ecològic, i per açò, la gestió d’aquests aiguamolls artificials “fomenta la creació d’hàbitats adequats per a aquestes espècies”. No obstant açò, l’arribada del misgurn dificulta “enormement” l’establiment d’aquestes espècies, segons ha assegurat SEO/BirdLife.

El seguiment de la biodiversitat, com el realitzat per SEO/BirdLife en el marc del Life Albufera, es mostra en aquests casos com “una eina imprescindible per a la detecció primerenca i control d’espècies exòtiques amb fort caràcter invasor” i suposa una “qüestió vital a l’entorn de localitats de gran valor conservacionista, com són els aiguamolls artificials”.

No obstant açò, SEO/BirdLife considera que la manera com el misgurn ha colonitzat i s’ha estès per l’Albufera posa de manifest una “doble necessitat”: la d’educar i conscienciar la societat sobre la importància de prevenir la introducció d’espècies exòtiques invasores, i la d’implementar estratègies de control i eradicació d’espècies exòtiques.

Així, les estratègies han d’establir tant els mecanismes per a disposar d’una xarxa de detecció primerenca de les mateixes com les actuacions per a eliminar del medi natural els exemplars d’aquestes espècies de fort potencial invasor. En el cas del misgurn, aquesta necessitat passa a ser una obligació de l’Administració autonòmica, atès que l’espècie es troba inclosa en el Catàleg Espanyol d’Espècies Exòtiques Invasores.

Comparteix

Icona de pantalla completa