Diari La Veu del País Valencià
Xulilla, nova víctima de la silvicultura destructiva
RedactaVeu / Xulilla

“Aquesta destructiva intervenció s’ha realitzat, almenys en part, amb ús de maquinària pesant i ha eliminat gran part de la coberta vegetal en una extensa zona, deixant el sòl desprotegit, afavorint així el risc erosiu i el procés de desertificació”, asseguren des d’Agró.

La Comissió Forestal d’Acció Ecologista-Agró afirma que “no s’entén el possible benefici buscat amb aquesta actuació”, que s’ha desenvolupat en una zona natural de Xulilla (els Serrans) “relativament ben conservada i en avançat procés de regeneració cap a etapes més valuoses del bosc”.

I afig: “Probablement aquesta intervenció de la Conselleria forme part de l’equivocada estratègia de prevenció d’incendis forestals que promou l’administració valenciana, una estratègia que continua sense donar bons resultats, ja que no ha aconseguit disminuir la mitjana d’incendis forestals ocorreguts des de fa dècades al País Valencià, que superen els 400 cada any”.

Com a “prova contundent” de la ineficàcia d’aquesta estratègia, Agró la troba “en l’incompliment dels objectius específics sobre prevenció d’incendis que la mateixa administració valenciana s’havia proposat” amb el Pla de Desenvolupament Rural (PDR) 2006-2013.
Imatge de la Solana, Xulilla. Foto: AE-Agró.

De fet, l’objectiu consistia a disminuir la superfície forestal anual mitjana afectada per incendis forestals del període anterior, que va ser de 3.024 has. Tanmateix, durant el període 2006-2013, la xifra s’ha disparat fins a les 11.282,52 has, és a dir, un increment quasi del 300%, a pesar de la inversió de 15 milions d’euros del PDR en obres de silvicultura destructiva com l’executada ara a Xulilla.

Lamentablement, aquest tipus d’actuacions, emmascarades amb bones intencions, però amb greus impactes mediambientals i paisatgístics per als nostres boscos, “s’estenen per tot el territori forestal valencià i sumen molts quilòmetres lineals de terrenys desforestats”, subratlla Agró, ja que són zones on s’elimina gran part de la coberta vegetal, es danya el sòl fèrtil, s’incrementa l’erosió, s’agreuja el risc de desertificació i es redueix la biodiversitat de fauna i flora.

Foto: AE-Agró.

Política de prevenció d’incendis “fallida”

“I tot açò per culpa d’una discutible i fallida política de prevenció d’incendis basada en grans obres de silvicultura destructiva, que concentren la inversió pública mentre la Conselleria de Medi Ambient retalla en vigilància, restauració i millora dels ecosistemes forestals”, manifesten des d’Agró amb rotunditat.

En aquest sentit, apunten que els incendis més importants dels darrers anys han tingut el seu origen en accidents i negligències, la majoria d’elles relacionades amb activitats agràries o línies elèctriques, “un fet que evidencia la manca de veritable prevenció per part de l’administració valenciana”.

Foto: AE-Agró.

Tanmateix, la Conselleria “continua sense esforçar-se per evitar aquestes negligències i prefereix eliminar la vegetació de les nostres muntanyes, una estratègia que no evita els incendis però que té greus impactes ambientals”, conclou la nota d’Agró, en la qual explica que, per aquestes raons, ha denunciat davant la Conselleria aquest nou cas de silvicultura destructiva a Xulilla i demana que s’identifique els responsables i se’ls sancione, ja que podrien constituir infraccions de la legislació forestal vigent.

Comparteix

Icona de pantalla completa