Diari La Veu del País Valencià
25 d’abril: Directes cap al canvi, el futur i la dignitat

Xavier Pérez / València.

Lladres que entreu per Almansa

no sou lladres de saqueig,

que ens poseu la cova en casa

i des d’ella governeu.

Esperança, il·lusió, desig de canvi. Aquests són els missatges que s’han pogut palpar en els milers de valencians i valencianes que s’han manifestat, aquest dissabte 25 d’abril pels carrers de València, en la manifestació de la diada valenciana organitzada per ACPV amb la ‘Crida Cívica pel 25 d’Abril’ realitzada per personalitats i col·lectius fa unes setmanes.

En un ambient festiu, però més reivindicatiu que altres anys, la comitiva ha partit de l’emblemàtica plaça de Sant Agustí. Senyeres, bandes de música, tabals i dolçaina, mares, pares, fills, néts… diverses generacions de valencians han volgut donar un missatge ben clar: “Prou de PP, prou de corrupció, necessitem un govern per la dignitat de les persones i del País Valencià”.

“Estem farts de PP, de Rita i els seus balafiaments; de la seua obsessió pel Cabanyal, volem un canvi i per això els partits d’esquerres s’han de posar d’acord després de les eleccions per iniciar un nou futur”, manifestava a La Veu un veí de València que era la primera vegada que participava en aquesta manifestació.

“El 25 d’abril marcarà l’inici del futur que permetrà al País Valencià eixir de la crisi econòmica i social, posar fi a la discriminació lingüística i cultural i recuperar la nostra dignitat com a poble”, recalcava Toni Gisbert, secretari d’ACPV.

Gisbert ha demanat reflexionar de cara a les pròximes eleccions i “treure la lliçó del que ha passat”, pensant quin ha de ser el model polític del futur. El portaveu de l’entitat ha fet una crida a la responsabilitat, per fer possible el canvi polític.

“El canvi social ja s’ha produït”, ha dit, afegint que “ara cal que es faci el canvi polític i no tornem a caure en un projecte fracassat”.

La manifestació l’ha obert una representació de la Junta Directiva d’ACPV, de la Federació de Bandes de Música i de Salvem el Cabanyal, els presidents d’Escola Valenciana i de la Societat Coral El Micalet, i els portaveus de Ca Revolta i ACICOM com a símbol de la unió de l’associacionisme valencià al voltant del 25 d’abril i de la nova etapa de diàleg, consens i treball positiu que s’obri al País Valencià.

La marxa ha transcorregut sense incidents pels principals carrers del centre de València fins acabar al final del carrer de la Pau amb la plaça de la Reina, on s’ha llegit un manifest. Tres joves, Mercè Salelles, Maria Deltell i Laura Peris, han estat les encarregades de llegir el text com a representació del futur que comença.

En declaracions a La Veu del País Valencià, personatges que fa temps que lluiten pel canvi, han destacat la importància d’una manifestació que ha de ser el punt de partida per fer fora el PP del major nombre d’institucions públiques valencianes possibles:

Ignacio Blanco: “El canvi ja fa temps que ha començat i aquest canvi serà d’esquerres o no serà, com deia Joan Fuster. No volem PP ni PP bis, el que volem és un canvi i tornar-li la dignitat al País Valencià”.

Agustí Cerdà: “Comença una nova etapa amb una coalició de convicció. El canvi ja està ací, es palpa al carrer… A partir del 24 M, recuperarem la nostra llibertat”.

Josep Guia: “El canvi està clar, però immediatament després del canvi ha d’haver una acció independentista del País Valencià dins dels Països Catalans”.

Fran Ferri: “Hui és un dia molt especial, a més de celebrar el 25 d’abril, també hem d’estar contents perquè hui a Alcoi he desfilat una filada de dones per primera vegada en la història. I per altra banda, Compromís ha fet un programa electoral perquè Mònica Oltra siga presidenta de la Generalitat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa