Diari La Veu del País Valencià
El Ministeri i els governs de Fabra i Barberà queden en evidència pel Cabanyal
RedactaVeu / EP / València

EUPV ha lamentat que el Ministeri de Cultura no estiguera vigilant per a fer complir la seua pròpia ordre de suspensió del PEPRI i la suspensió de llicències determinada per l’Ajuntament. En aquest sentit, ha destacat que aquest vial, executat a l’agost de 2012, no estava contemplat en el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) de la ciutat i sí en el PEPRI, que en aquell moment es trobava ja paralitzat.

Així ho han plantejat aquest dimarts el portaveu d’EUPV en el consistori, Amadeu Sanchis, i l’advocat de la formació, José Luis Ramos, en la roda de premsa que han oferit per a donar a conèixer aquesta decisió de l’Audiència Nacional. La formació d’esquerres va presentar la seua denúncia al novembre de 2014 davant el jutjat del contenciós-administratiu de Madrid “contra la inactivitat formal del Ministeri de Cultura” per aquestos fets.

“Cultura hauria de vetllar perquè l’ordre es complirà”

“El Ministeri de Cultura del PP, des d’un principi, hauria de vetlar perquè l’ordre es complira i per a interpretar-la ell, sense deixar que fóra l’alcaldessa, Rita Barberá, qui la interpretara lliurement”, ha exposat Sanchis. D’aquesta manera, ha considerat que “el Govern de Rajoy és responsable, com Barberá, de no complir la llei” i de “deixar que l’alcaldessa faça electoralisme amb el Cabanyal”.

Posteriorment, des d’aquest òrgan judicial es va remetre la demanda a l’Audiència Nacional, que va decidir admetre-la -el passat 30 de març- per eixa “inactivitat administrativa” de l’administració estatal. Després de tenir coneixement de la denúncia el Ministeri de Cultura va remetre un escrit al representant legal d’EUPV per a indicar-li que sol·licitaria “informes sobre aquest tema, tant a l’Ajuntament de València com a la Generalitat, per a recaptar la informació necessària i suficient a fi d’aclarir la circumstància denunciada”. Així mateix, agraeix a aquesta formació el seu “interès per la preservació del patrimoni històric”.

“Confusió permanent” del PP cap als veïns del Cabanyal

Amadeu Sanchis ha lamentat la “confusió permanent” a la qual el PP, al capdavant de l’equip de govern de l’Ajuntament de València, “tenen sotmesos als veïns del Cabanyal” amb temes com el de les llicències d’obres, actualment suspeses encara que la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Saénz de Santamaría, anunciara dissabte passat a València que l’Executiu estatal està estudiant en el procés de revisió de l’ordre de Cultura la concessió d’eixos permisos.

Sanchis ha indicat que la demanda d’EUPV contra el ministeri és “fruit de la contradicció de “no concedir llicències” a ningú i, no obstant açò, “construir el vial” i de la “indignació” que produeix “veure com Barberá, interpreta l’ordre del ministeri” que va paralitzar el PEPRI, “a capritx de les seues consignes electorals, tot i incomplir i vulnerar la norma”.

Amadeu Sanchis (a la dreta de la imatge), durant la roda de premsa. Foto: EP

El també candidat d’EUPV a l’Alcaldia de València ha considerat un “error” l’execució del citat vial, que discorre “des de Doctor Lluch a cap lloc”, perquè “se suposa que el PEPRI estava paralitzat per l’ordre” de Cultura i que no es podien donar llicències. L’edil ha destacat la necessitat “d’estar al costat de la defensa del patrimoni” i ha valorat que els tribunals estiguen en aquest camí i ha lamentat la “forma arbitrària” d’actuar del govern local.

José Luis Ramos ha assenyalat, referent a açò, que “ningú pot anar contra els seus propis actes” i ha apuntat així que “si l’Ajuntament no concedeix llicències per a la rehabilitació d’habitatges, no puc atorgar-se a si mateix una llicència per a construir un vial”. “Per ací, legalment, està enxampat l’Ajuntament perquè s’aplica un criteri diferent del que aplica a la ciutadania”, ha agregat.

Amadeu Sanchis ha expressat la seua satisfacció per la decisió de l’Audiència Nacional d’admetre la demanda del seu grup i ha opinat que representa “un nou triomf d’EUPV en la batalla política i legal contra la política del PP al Cabanyal”. “Esquerra Unida ha voltat políticament i socialment el PP, també legalment, perquè el Cabanyal estiga protegit”, ha dit. Al seu torn, el regidor ha valorat el treball de la seua formació, “fet des de la seriositat per a confrontar decisions que xoquen amb la legalitat”.

Les llicències com a “xantatge” per part de Barberà

Ramos ha considerat que l’equip de govern local haja usat la denegació de llicències en el Cabanyal “com a xantatge perquè el barri es degrade”. En aquest punt, ha explicat que el consistori podia haver-hi seguit donant llicències d’obra menor -per a rehabilitar una casa- perquè aquestes són “compatibles amb la llei” i perquè “les que no podia concedir eren les de nova ordenació -com el vial esmentat-”. L’advocat ha indicat també que legalment la suspensió de permisos només pot ser d’un any prorrogable a dos i ha destacat que en aquest barri està ja quatre anys.

Comparteix

Icona de pantalla completa