Diari La Veu del País Valencià
L’obra de Bernat Metge i Roís de Corella, als Encontres a Beniarbeig

Redactaveu / Beniarbeig.

El passat dijous continuaren a Beniarbeig les Jornades sobre literatura i història 2015: Els nostres clàssics i el món’, una iniciativa emmarcada dins del projecte ‘Encontres a Beniarbeig’ que en el transcurs d’aquesta segona edició ja s’ha consolidat com a cita cultural i divulgativa tant per al municipi i la comarca com per al conjunt del nostre territori, tal com valorà l’alcalde Vicente Cebolla, qui va agrair la “important participació” d’assistents a un acte que comptà amb la presència de l’escriptor Tomàs Llopis com a representant dels coordinadors del projecte, així com de la jove filòloga Roser Micó com a introductora del ponent convidat.

L’historiador i filòleg italià Stefano Cingolani –resident a Barcelona des de fa més de dues dècades– encetà tot seguit, amb el seu distés i alhora exemplar estil discursiu, una ponència on abordà el poder reflexiu de dos autors fonamentals dins les nostres lletres: Bernat Metge i Joan Roís de Corella, els quals, tot i abeurant-se de l’herència dels clàssics llatins i de la influència de clàssics italians com Petrarca o Bocaccio, obriren noves vies literàries dins l’estret marc repressor de les acaballes de l’Edat Mitjana. I és que, malgrat l’abassegadora puixança de l’Església i del consegüent moralisme imperant d’aleshores, l’obra d’ambdós autors –tot i les diferències entre tots dos– aportà originalitat, a més d’innovació, dins la tradició humanista.

Stefano Maria Cingolani (Roma, 1956) és, tal com hem introduït, historiador medievalista i doctor en Filologia Romànica per la Universitat La Sapienza de Roma, però està fortament vinculat a Catalunya, on ha exercit de professor visitant a la Universitat de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra. També col·labora amb la UOC i s’ha especialitzat, entre altres temes, en la literatura catalana i la historiografia catalana dels segles X al XIV. El 2006, de fet, va publicar una edició crítica de Lo somni, de Bernat Metge (Editorial Barcino).

Pel que fa a la pròxima i darrera cita dins la programació dels Encontres a Beniarbeig d’enguany, cal recordar que el professor Joan Santanach ens parlarà el proper dijous 28 de maig sobre la influència de l’obra de Ramon Llull.

Comparteix

Icona de pantalla completa