Diari La Veu del País Valencià
Morella commemora el 70è aniversari de l’alliberament del camp de Mauthausen
RedactaVeu / Morella.

L’exposició ‘Imatges i memòria de Mauthausen’ ja es pot visitar al Convent de Sant Francesc. Aquesta és una impressionant mostra del que ha passat en el camp de concentració que més vides es va dur a l’època de l’Alemanya nazi. Amb aquesta exposició comencen els actes de commemoració del 70è aniversari de l’alliberament dels camps d’extermini, que continuaran amb conferències, tant a l’institut com a l’ajuntament, un cicle de cinema o un acte institucional en record de les víctimes de l’Holocaust. Precisament, en la jornada de hui també ha assistit un familiar d’un mort a Mauthausen.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha agraït a l’associació Amical Mauthausen la cessió d’aquesta gran exposició, així com la seua participació en els actes programats i també ha agraït la presència de familiars d’una de les víctimes d’aquest camp de concentració.

El primer edil assenyalava que “és molt important recuperar la memòria històrica i no oblidar algunes barbàries que ha realitzat la humanitat, perquè si no, estem condemnats a repetir-la”. A més, afegia que “aquesta barbàrie també va tocar de prop Morella i la comarca dels Ports, ja que vint-i-dos veïns i veïnes d’aquesta zona van morir en aquest camp de concentració. Per això, hem organitzat una sèrie d’actes senzills, però molt sentits”.

L’alcalde de Morella, Rhamses Ripollés, amb familiars d’una victima de Mauthausen.

Per la seua banda, Carlos Sangüesa ha fet una explicació històrica sobre l’esdeveniment, ha reivindicat la importància de recordar la memòria històrica, especialment en els instituts, i ha aportat xifres per entendre millor l’horror que va ser Mauthausen. Cal assenyalar que aquest camp va ser un més cruels en la Segona Guerra Mundial, ja que per aquest van passar 200.000 persones, de les quals van ser assassinades 120.000.

Els actes de commemoració del 70è aniversari del camp de concentració de Mauthausen continuaran la setmana que ve amb el cicle de cinema i la conferència de la historiadora i membre de l’associació Amical, Rosa Toran, qui també realitzarà una xerrada a l’IES Els Ports.

Alliberament dels presoners espanyols del camp de Mauthausen-Gusen en maig de 1945.

Pel que fa al cicle, Carlos Sangüesa ha sigut l’encarregat de coordinar-lo i tindrà lloc tots els divendres a la Casa Ciurana, entre el 17 d’abril i el 28 de maig, i en el qual també s’inclou la pel·lícula del diumenge 10 de maig. Les pel·lícules i documentals que formaran part del cinefòrum seran ‘El gran dictador’, ‘Els últims dies’, ‘El tren de la vida’, ‘Nit i boira’, ‘La passatgera’, ‘El paradís de Hafner’ i ‘La vida és bella’.

Finalment, el 30 de maig tindrà lloc l’acte institucional amb la instal·lació d’una placa en record de les víctimes de l’Holocaust i que comptarà amb la presència d’Alejandro Zurita, nebot de Julián Centelles Guarch, veí de Portell que va ser assassinat a Mauthausen.

Presoners del camp de Mauthausen-Guse.

Comparteix

Icona de pantalla completa