Diari La Veu del País Valencià
La història d’Alcoi i Sant Jordi, en un audiovisual únic. Vídeo

Natxo Lara / AraMultimèdia.

Excel·lent documental audiovisual el que ha elaborat l’empresa Document-art sobre la relació entre Alcoi i Sant Jordi. Els periodistes Santi Hernández i Matilde Alcaraz han confeccionat un producte excel·lent on s’explica la història de la relíquia del Sant, els orígens i les característiques especials de l’església del patró i per descomptat els orígens de la Batalla de La Canal en què va morir el Cabdill Al Azraq i que fou el punt de naixement de la tradició i la devoció del poble alcoià pel Sant Jordi. La productora ha entrevistat historiadors i experts d’Alcoi i València i ha estat capaç de rodar dins del temple amb un dron.

Aquest dimecres han presentat el documental al Casal de Sant Jordi amb la presència del president de la institució, Carlos Aracil, qui ha destacat el gran valor i rigor històric de l’audiovisual que quadra a la perfecció amb l’arribada a Alcoi el pròxim 23 d’abril de la relíquia (braç i mà) del sant a la ciutat. Una relíquia considerada com ‘l’autèntica’ per la cultura oriental i de la qual es va extraure el tros d’un dit que es troba a Alcoi.

El documental es presentarà el dia 8 al Cercle industrial a les 19 hores i el 15 d’abril s’oferirà una conferència sobre aquesta temàtica també al Cercle i amb la presència de Carmen Pérez, de l’institut de restauració històrica de la Generalitat, i de Jaime Sancho, de la Catedral de València.

Els periodistes Santi Hernández i Mati Alcaraz han elaborat aquest document audiovisual que explica, entre d’altres coses, la batalla d’Al Azraq de 1276, origen de la devoció pel Sant. Els investigadors han trobat a Cocentaina un document que realment certifica que aquell any hi va haver una batalla a la zona de La Canal.

A banda d’explicar la relíquia de Sant Jordi i la seua procedència des de l’Orient fins a Alcoi, l’audiovisual parla de l’església de Sant Jordi d’Alcoi, creada quasi calcada i a escala a la de Santa Sofia de Capadòcia. L’edifici del Casal i un munt més d’informació que busca, com ha dit Santi Hernández, explicar per què els alcoians veneren a Sant Jordi.

El documental ja es pot comprar a les papereries alcoianes.

>

Alcoi, temple de Sant Jordi. Presentació

ARA MULTIMÈDIA

Comparteix

Icona de pantalla completa