Diari La Veu del País Valencià
‘Jhonson va enganyar Fabra i el president als valencians en la compra de Valmor’
Cadena Ser / eldiario.es / València

La cadena Ser ha tingut accés a les declaracions, en qualitat de testimonis, de l’exconsellera portaveu Paula Sánchez de León i del vicepresident de la Generalitat José Ciscar en el marc de la instrucció del Cas Valmor, sobre la compra de l’empresa organitzadora de la Fórmula 1 per part de la Generalitat per un euro assumint un deute molt superior als quaranta milions d’euros.

Tant el vicepresident Ciscar com Sánchez de León afirmaren que “va ser la consellera Johnson la que va plantejar l’aprovació de la compra de Valmor per part de Circuit del Motor. Que va ser un punt que es va introduir per la via d’urgència i que no van disposar de cap documentació”. “Que en cap moment es va parlar de la condonació de deutes de Valmor ni de l’assumpció de deutes”.

En una entrevista en La Ventana Comunitat Valenciana, l’1 de desembre de 2015, Alberto Fabra assegurava (minut 32:24) que la seu exconsellera va aportar una sèrie d’informes per a poder estalviar a l’administració molts diners i manté que “va fer el que havia de fer”.

Segons la documentació a la qual ha tingut accés la SER de fonts pròximes al cas, la documentació que de forma oral va assegurar Lola Johnson avalava la compra de Valmor per a no haver de pagar el cànon a Ecclestone, que va provocar que el govern valencià, amb Alberto Fabra al capdavant, aprovara la compra, no va arribar a les mans del Consell fins a 18 dies després de presa la decisió. Segons consta en dits documents la informació mai va formar part de l’ordre del dia del Ple del Consell que el 9 de desembre de 2011 va prendre la decisió i va arribar el 27 de desembre, com va fer constar en la seua declaració el vicepresident José Ciscar.

Tant les declaracions de Sánchez de León com de José Ciscar avalarien, per tant, la tesi de la Fiscalia Anticorrupció que “Lola Johnson va enganyar els membres del Consell”, que aquests desconeixien el deute de Valmor i molt menys que aquesta seria assumida íntegrament amb diners públics.

Segons les declaracions que obren en la causa, Johnson va ocultar informació al Consell i per tant no va actuar com havia de fer-ho, perquè els informes no van ser aportats dins del termini i en la forma escaient. No obstant açò, el mateix president Fabra va defensar en una entrevista en la SER l’actuació de Johnson, va arribar a dir que l’exconsellera havia presentat tota la documentació pertinent.

Blanco (EUPV) responsabilitza el president i l’exconsellera

El diputat i candidat d’Esquerra Unida a la Presidència de la Generalitat Valenciana, Ignacio Blanco, ha recordat en declaracions a eldiario.es que el cap del Consell va afirmar que era “perfectament coneixedor” de les condicions de compra de Valmor. El diputat autonòmic responsabilitza el president i l’exconsellera com a coneixedors de les condicions que “segurament” els havien imposat els propietaris de Valmor.

El president fabra, amb l’exconsellera Lola Jhonson.

Segons Esquerra Unida, tal i com es van coneixent les declaracions del Cas Valmor “es constata” que Lola Johnson “va poder enganyar” la resta de membres del Consell ocultant-los que la compra de Valmor suposava l’assumpció de les pèrdues de l’empresa, de diverses desenes de milions d’euros.

Ignacio Blanco ha lamentat que “el que és pitjor és que es constata que Alberto Fabra va enganyar a tots els valencians, perquè diversos mitjans de comunicació i també en les Corts Valencianes davant els grups parlamentaris, va afirmar que era perfectament coneixedor de les condicions, que eren el mal menor enfront de la penalització establida en el contracte per l’incompliment a l’hora d’organitzar el Gran Premi”.

D’aquesta manera, ha afegit Blanco que “açò ja sabem que no era així, però a més, en aquests moments, pensem que Alberto Fabra està caient en el mateix sac que Lola Johnson com els vertaders responsables d’una decisió que va suposar una ruïna per als valencians, com els únics que coneixien les condicions que segurament els havien imposat els mateixos socis i propietaris de Valmor, amics del Partit Popular, que van pretendre eixir indemnes d’una operació ruïnosa que va ser gestada per la megalomania de Francisco Camps”.

El diputat i candidat a la Presidència de la Generalitat per EUPV, Ignacio Blanco.

Des d’Esquerra Unida esperen que s’assumisquen responsabilitats polítiques, “perquè les persones que han gestionat de tal manera els interessos públics no mereixen seguir al capdavant de les seues responsabilitats”, i prossegueix assegurant que “és veritat que el senyor Fabra haurà de deixar el càrrec ràpid, perquè perdrà les eleccions, però en qualsevol cas, algun dia haurà de respondre davant les Corts pel que va fer quan va decidir comprar Valmor a costa dels diners i del pressupost de tots els valencians”.

Comparteix

Icona de pantalla completa